Round and round we go

När du svänger, gör du en nedåt-rotation eller en uppåt-rotation igenom kroppen? Är det olika när du svänger till höger respektive vänster?

Tänk dig en spiral som är lodrät, den kan antingen när den roterar se ut som den borrar sig nedåt eller som att den strävar uppåt.
Tänk nu att din ryggrad, eller hela din kropp är omsluten av denna spiral. exempel kan vara en polkagrisstång eller en DNA-spiral.

Vad händer om du får en nedåt-rotation igenom kroppen när du tänker att du svänger? Hur svarar hästen?
Vad händer om du byter till en uppåt-rotation igenom kroppen? Hur svarar hästen på det?

Vid en nedåt-rotation finns det stor risk att du böjer dig i midjan, att du drar hästen runt på inner tygel och den gärna hamnar på inner fram och trillar utåt, gör volten större, då din tyngdpunkt förskjuts utåt. Kan även vara så att hästen väljer att överböja sig inåt och ramla inåt. Kan även bli att hästen ökar takten eller bromsar sig. Ytterligare en reaktion kan vara att hästen väljer att gå åt andra hållet än ryttaren tänkt sig. Känslan kan vara att ditt innerben blir kort och ditt ytterben blir långt och du tappar kontakten med något eller båda sittbenen. Ännu en konsekvens kan vara att du får en låg hand som går mot låret eller knät, alternativt att din hand går in mot naveln och stänger din och hästens insida.

Vid en uppåt-rotation växer du uppåt både på din innersida och din yttersida, du ger plats för att din tyngdpunkt ska vara kvar mitt under dig. Risken att du viker dig i sidorna försvinner, du ger hästens insida plats att ta kortare steg, samla sig. Det blir enklare att sitta mitt över, rakt över hästen med jämn kontakt på båda sittbenen, du får en känsla av att båda dina ben är lika långa. Förhoppningsvis kan du notera om/när hästen behöver vägledning för att vara kvar under dig och göra små osynliga korrigeringar vid behov. Dina händer fortsätter att gå i riktning av hästens mungipor/bettringar på både ytter och inner.

Kom ihåg att det är subtila rotationer vi pratar om, och att det sker från vårat centrum, vår centrering, nerifrån bäckenet, inte bara axlarna. Ha även i åtanke att örat, axeln, höften och foten ska vara i linje med varandra, inget ska gå före någonting annat.

Önskar dig och din pownie en härlig helg! Var rädd om varandra! 🎠

One Comment

Comments are closed.