Psykologiskt arboretum

Psykologiskt arboretum och vikten av balans i vardagen.

Vissa veckor är matigare än andra. Just nu har jag haft en period av fler energikrävande än energigivande aktiviteter. Och det känns, allrahelst om en också mitt i veckan går och halkar och skaffar sig en ond nacke på köpet. Men nog om det. Jag fyller istället min helg med energigivande aktiviteter. Dessa aktiviteter, som ni förstår, inkluderar hästar.

Nu kommer jag komma in på ämnet balans men ur en annan synvinkel än den vi pratar om Inom den centrerade ridningen. I CR pratar vi mycket om att vara i balans, att balansera kroppen och centrera dig såväl avsuttet som uppsuttet. Men för att se det ur ett lite större perspektiv, kan vi gå in på balansen i vardagens aktiviteter. Det är viktigt att finna en balans i vardagen. För att de aktiviteter som du upplever tar mer energi från dig än de ger, inte ska tynga ner dig och riskera att ta över större delen dina dagar. Inom arbetsterapin, där jag också är verksam, kallas det för aktivitetsbalans. Att balansera vardagens göromål på ett sådant sätt att det mellan måsten även ryms vila och egenvård. Exempelvis kan egenvård vara en stund framför tv.n, en promenad i skogen, rykta hästen, att tillgodose kroppens basala behov och att gör det du själv finner roligt och meningsfullt.

Jag vet att om jag inte stannar upp i stallet och låter mig själv vara där. Då tyngs jag ned av måsten och krav på ett sätt som inte är sunt för mitt välmående. Alla behöver vi en plats där vi kan bara vara. Där vi kan vara i lugn och ro i nuet. Med hästar är vi i nuet. Vi mockar hagen eller boxen i nuet, vi packar hö i nuet, vi rider i skogen i nuet osv. Jag kallar min tid i stallet för mitt psykologiska arboretum. Ett arboretum är en plats där buskar och träd har planterats och frodas i mångfald (oftast i studiesyfte). Där blommor spirar och du exempelvis kan få uppleva växter vi annars inte har i Sverige. En trädgårdsoas. En viloplats för många. Jag ser på stallet och hästarna som min viloplats, där jag får växa, gro, utvecklas och spira. Mitt inre arboretum. Har du funderat över din balans i vardagens aktiviteter? Vad är det som driver dig och vad ger hästarna dig i ditt liv? Skriv gärna ett brev till dig själv där du går igenom hur dina dagar ser ut. Vad ger dig energi? Vad tar energi? Varför är hästarna viktiga för mig? Finns det något samband?

Idag Har jag varit med hästar hela dagen. Jag startade med en tripp till Kramfors för att kika på fantastisk ridning och vackra hästar. Och för att även träna själv då Lotta Månsson Söderström, centrerad ridinstruktör Nivå IV kom upp över helgen. Jag lånade ridskolans häst Biranda, som jag brukar få låna när jag är där och tränar. En häst som är värd sin vikt i guld och har ett steg som skiljer sig helt från min egna lilla Milla. Vidare till stallet för att mocka hage, packa hö, och rida en strålande vacker vårvintertur i skogen. Jag är trött, tacksam, energipåfylld och lycklig.

Tungt och blött men det blir bra i slutändan.
Nyaste familjemedlemmen Loke är aningen skeptisk till de stora hästarna