Tankebild – vill/kan hästen andas under dig?

Som instruktör är det ganska vanligt att man får påminna eleven om att andas, och sig själv också 🤪 Vi kan prata om hur anatomin ser ut och hur biomekaniken fungerar för att ryttaren ska bli medveten om hur hon/han andas/använder sin kropp vid inandning respektive utandning.

Vi kan också ge lite olika tankebilder för ryttaren att prova (t.ex. dofta mjukt på omgivningen) eller göra lite hands on jobb för att släppa på eventuella spänningar hos ryttaren.

Men hur ser anatomin ut hos hästen och hur fungerar den? Vart befinner sig hästens lungor?

Skärmdump från appen 3DHorseAnatomy

Som man kan se på bilden så har hästen sina lungor under vår rumpa, mellan våra lår, knän och till viss del vader. Vi sitter ju på hästens revben, förhoppningsvis inte på hästens ryggrad.

Vid inandning vidgar sig hästens bröstkorg, vid utandning går den tillbaka till ursprungsläget.

Fun fact: hästen andas mellan 8 och 15 gånger per minut i vila och i varje andetag byts cirka 6 liter luft – att jämföras med människans cirka 0,5 liter.

Om vi eventuellt tänker bort sadeln och sadelgjorden, tillåter vi hästen att andas under oss? Tillåter vi dess bröstkorg att bli större vid inandning eller klämmer vi lite för hårt med rumpa, lår, knän och vader?

Många ryttare när de fått frågan om hästen vill/har möjlighet att andas under dem mjuknar oftast i hela kroppen, börjar själva andas lite längre ner i kroppen, slappnar av i bäcken/rump- och benmuskulaturen, hittar sin egen tyngdpunkt, blir mer centrerade, bäckenet blir mer neutralt. De blir alltså en trevligare last för hästen att bära runt på. Detta brukar oftast resultera i att hästen helt plötsligt sänker hals och huvud något, höjer bröstkorgen och ryggen, vinklar in bäckenet och bakbenen och tar en suck eller frustar.

Hur blir din reaktion vid denna tankebild och hur svarar din häst på den?🫁