Ut i skogen och öva tillsammans med hästen! Att vara i nuet.

Nu är tiden kommen även för oss i norr när vi kan njuta av ljumma sommarkvällar och kanske en och annan ridtur i en sval arla morgonstund. Vinden susar i öronen när vi galopperar över ängen och flugorna har APT i våra munnar medan knotten håller konsert i våra ögonvrår. Visst är det väl härligt!? 😊 Skämt åsido har varje årstid sina guldstunder och sina sidospår. I ett tidigare inlägg skrev jag om att njuta här och nu, att inte glömma att just den stunden du är med din häst i just det nuet, det kommer aldrig komma tillbaka. Det har varit. Klarar du av att rikta in dig på stunden som är eller fastnar du lätt i en känsla av ”åh men jag orkar inte” eller ett ”suck, hur ska jag lösa det här nu då”. Vi har nog alla varit där någon gång i livet eller många fler gånger. När du känner dig uppgiven och kanske stressad eller spänd. Prova då att bara stanna upp en stund, spänn axlarna upp mot öronen, andas in, andas ut, släpp axlarna och centrera dig med dina byggklossar staplade ovanpå varandra. Upprepa 3 gånger eller fler om det behövs. Sen tänker du på vad som är bra med den här dagen, 3 positiva saker eller fler. Står hästen på alla fyra benen? Bra! Har du ätit frukost idag? Bra! Har hästen ätit och bajsat idag? Jättebra! Mår du bättre nu kan du försöka tänka lite på eventuella lösningar eller om det kanske finns någon du kan prata med och som kan hjälpa dig med dina tankar.

Här kommer en övning som du kan göra tillsammans med din häst under någon av era härliga nuet stunder. Ta er ut i skogen, har du ingen skog så hitta åt ett träd bara, eller en buske för den delen. Om du rider på din häst eller gå för hand, tömkör eller annat spelar ingen roll. Jag kommer att skriva som att du rider, men du väljer såklart själv 😊.

Hitta ett träd eller flera i skogen som tillåter att du rider runt det. Ta först ett par varv runt trädet åt varje håll. Gå sen ur cirkeln och rid lite runtomkring. Rid tillbaka till trädet och föreställ dig nu att du är trädets stam. Tänk dig att dina fötter är rötterna som sprider sig ut under marken, du är stammen som sträcker sig upp mot skyn. Guida din häst runt trädet med den tankebilden. Byt varv efter ca 5  varv, rid i ett lugnt tempo, ett steg i taget. Spåret runt stammen får se ut hur det vill.. Gå ur övningen och fundera över hur det känns i din kropp nu. Känns det som de första varven eller annorlunda? Hur gick det för hästen att följa dig när du var trädets stam? Kom tillbaka till trädet och föreställ dig nu att du har grenar som sträcker sig ut från din kropp och som sveper runt trädet. Grenarna böljar i vinden och är ständigt föränderliga. Byt varv efter några cirklar. Kom ur övningen och rid runt lite runt andra träd och över lite stockar och stenar. Hur känns det i kroppen? Hur är din medvetenhet efter denna övning? Hur känns hästen nu jämfört med när ni började. Har ni båda ökat eran medvetenhet? Är ni båda avslappnade och i stunden? Behöver din häst fler varv åt ena hållet än det andra för att kännas liksidig? Har du en sida som känns lättare och en som känns svårare? Har ni samma sida eller olika?

TIPS!

Avancera övningen genom att göra det i trav eller galopp.

Du kan också lägga in halter efter varje varv runt trädet.

Om Trädets grenar slutar svaja och dras in mot stammen, vad händer då?

Denna övning kan du göra närsomhelst och nästan varsomhelst när du är med din häst. Du kan ägna hur mycket eller hur lite tid du vill åt det.

Förhandsgranska i ny flik