Helgövning

Med hjälp av övergångar kan du bygga upp hästens balans och styrka. En häst bär av naturen cirka 60% av sin vikt på framdelen, men då någonting intressant händer, tillexempel att hästen i hagen får syn på ett ekipage som skrittar på vägen utanför, så balanserar hästen upp sig för den nya aktiviteten genom att sätta bakhovarna inunder sig och springa dit med spänst och kraft i steget.

Genom att arbeta med övergångar kan du öka hästens muskelmassa och bygga rätt muskler på rätt plats. Liksom hästen balanserar upp sig för en ny aktivitet i hagen kan du bygga hästen från sin bakdel via ryggen och bogar för att lyfta upp sin framdel.

100 halter

Min favoritövning heter “100 halter” och är framtagen av Susanne Widner (www.susannewidner.com). I övningen jobbar du i intervaller, det vill säga, 10 halter x 10 repetitioner = 100 halter på ett pass! Tänk på att vila mellan intervallerna och arbeta i båda varven. Anpassa antalet halter till hästens ålder, kondition och utbildningsnivå. Denna övning görs med fördel på uteritten men kan även göras på ridbanan.

hur jag arbetar med halterna

Så hur får du en halt i balans från aktiverade bakben? Börja ridpasset med att gå igenom “checklistan” för att hitta din egen balans i sadeln. När du och hästen känns avspända och samspelta kan du påbörja övningen.

Känn hur hästen skrittar i en fyrtakt, den flyttar alltså ett ben i taget. För att halten ska bli balanserad behöver du därför stanna ett ben i taget. Genom att balansera dig själv inför övergången så förbereder du hästen. Centrera dig, aktivera bäckenet genom att “rulla bollen” bakåt och låt sittbenen bli jordade, ett i taget, i takt med skritten i samma ögonblick som hästens bakhov sätts ner på den sidan, först det ena och sen det andra. I halten kan du tänka “ett-halt, två-halt”. Försök att inte dra handen bakåt, utan låt handen möta upp och fyllas upp av samma sidas bakben/sittben.

Har du tänkt på att kommandot “ptroo” kommer ifrån en utandning? Om inte; Prova att slappna av i läpparna och sedan andas ut kraftigt! Använd dig utav din andning under övningen; när du gör en in-utandning en eller flera gånger under övergången och sedan andas normalt när hästen står stilla minskar du de spänningar som ofta dyker upp i alla slags övergångar.

Är halten i balans så att hästen står med jämn vikt på alla fyra benen eller kan du känna om den lämnar ett bakben bakom sig? Gör övningen en gång per vecka i fyra veckor och se om halten blir jämnare. Ta gärna för- och efterbilder för att jämföra.

Lycka till!

3 Comments

Comments are closed.