Checklista

När jag är obalanserad i min ridning så känner jag mig i otakt. Mina armar och ben känns spända samtidigt som de känns spretiga. Hästens rörelse får mig att studsa runt i sadeln och vi får dåligt samspel.

Utan min balans som ryttare så når vi inte till avslappning i skritten, det blir orytmiskt i traven och galoppfattningarna får dålig timing som leder till en galopp som lever sitt eget liv.

Jag tenderar också att hålla andan. Mina spända ben och mina spretiga armar blir en fantastisk dålig kombo med min brist på syre. Att känna min låga tyngdpunkt mot sadeln eller min jordning ner mot stigbygeln är ett minne blott.

Spänningarna byter av varandra och föder nya spänningar.

Att vända obalans, spänningar och stress kan kännas lätt vissa dagar och kännas nästan omöjligt andra dagar.

Att ge sig tiden för att lugna ner andningen, känna av sin kropp och röra sig utifrån avslappning är något som jag vill göra vid varje tillfälle som jag tillbringar med min eller andra hästar. Min kollega Hedvig skrev en härlig övning i lördags som vi alla behöver i våra liv. https://wp.me/paHwAd-5z Tänk att så lite, kan ge oss så mycket!

De dagar då stressen gör sig påmind och spänningarna finns där trots min ovilja så tycker jag att det är skönt med en mer fysisk checklista. Checklistan mot lätthet i mina rörelser, medvetenhet om min tyngdpunkt och närvaro i min ridning.

Jag kanske börjar med att lägga min hand strax nedanför min navel. Här innanför, djupt in mot ryggradens främre kant, finns mitt centrum. Jag tar naveln bakåt mot ryggraden samtidigt som jag länger min ryggrad. I min tanke så skapar jag en bild av en gran som växer upp mot himlen ur mitt huvud.

Testa du också.

Mina fötter vilar mot stigbyglarna med lika mycket tyngd på varje sida. Och mina fötter är vågräta. Plockar du bort min häst så kan jag hålla min fot i samma läge för att stå på marken.

Nu kanske vi har tyngdpunkten och lodlinjen på plats.

Jag låter armbågen sjunka ner mot marken och handen får vara en förlängning från armbågen mot hästens mun.

Det är väldigt effektivt att hålla en bred och avslappnad syn med lugn och god andning genom de olika delarna som jag checkar av.

God andning och bred syn.

1.Naveln mot ryggrad.

2. Vilande fot i stigbygeln.

3. Växande gran ur huvudet (Eller annat valfritt träd)

4. Sjunkande armbåge.

5. Njut av vår fantastiska tillvaro.

Detta kan vara ett exempel på mina steg de dagar som jag behöver lite extra stöd.

~Träning är när vi påminner oss. När vi påminner oss så tränar vi.~

Jorda-Centrera-Växt var tre väl valda ord av Sally Swift.