Helgövning

Nu när våren kommit till större delar av Sverige och ridbanorna börjar smälta fram, tycker jag som trailryttare att det är hög tid att plocka fram bommarna. En bra grund i bomträning som faktiskt passar alla discipliner är “the box”. Det går up på att du lägger 4 bommar så de bildar en fyrkant eller en box som du sedan rider över på olika vis. Detta går att variera i oändlighet men jag tänkta dela med mig av några av grunderna.

  1. Rid in och gör en halt mitt i boxen.

Börja med att skritta in och stanna i boxen. Försök att stanna så hästen behåller vikten på bakbenen. Tänk även på att dra in magen extra över bommen. En annan viktig sak att tänka på när du ska rida över en bom är var du tittar. Många tittar på själva bommen men hästarna vill gärna trampa där vi fokuserar så tittar vi på bommen klonkar de gärna i. Kolla istället ca 10-20cm framför bommen när du rider ann och sedan uppåt och rakt fram när du närmar dig bommen. Klonkar hästen på vägen ut så kan det bero på att ni inte stannat i balans då att den inte trampar på korrekt med bakbenen. Detta är alltså ett prefekt tillfälle att utmana dig och se om du fått till förra helgens övning. Om du missat att läsa den kan du göra det här: https://ridningicentrum.com/2019/03/30/helgovning-2/

Träna så du kan rida in och stanna utan att hästen klonkar, först i skritt och sen även i trav och galopp.

2. Vänd 360°

När halten går bra så är det dags att träna på att vända i boxen. Detta är ett perfekt sätt att testa hur du ber om svängen i rätt balans. För att inte hästen ska kliva över eller slå i bommarna behöver den vända med både fram och bakdelen. Låt hästen var din lärare, koncentrera dig på ditt bäcken och att ha centralaxeln i balans och vird hela kroppen. Försök att inte “fuska” med tyglarna utan leta efter hur du ska balansera kroppen och sätet för att hästen ska förstå. När detta går bra kan du göra fyrkanten mindre och mindre för att utmana er ytterligare.

3. Rid som en åtta runt boxen

Rid likt bilden i en åtta runt och över bommarna. Börja i skritt och observera varven, blir svängarna lika bra åt höger som åt vänster? Svänger ni lika stort åt bägge håll? Klonkar hästen i ena varvet men inte andra? När det går bra att rida i skritt, testa med att göra halt i boxen och se att det går lika lätt åt båda håll. Gör sedan samma sak i trav. När du kommer till galoppen kan du välja att byta galopp över bommen, eller trava över boxen och galoppera runt. Vill du ha en verklig utmaning och har kommit långt kan du varva mellan att byta över första bommen och andra bommen. Detta kräver såklart att den häst redan kan byta men är otroligt lärorikt om en är på den nivån. Det är även väldigt stärkande att rida skippa bytet och rida halva åttan i förvänd galopp. Men lyssna på din häst och ta er inte vatten över huvudet utan lägg er på en lämplig nivå.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene Libonius