Liksidighet i vardagen.

Eftersom att det är våran idé att rida och träna våra hästar anser jag att vi behöver börja all förändring och förbättring med oss själva, innan vi sedan föröver eller tar med oss det i ridning. Detta gäller med alltifrån andning till taktkänsla, inställning och såklart även rakriktning och liksidighet.

Och i den bästa av världar skulle jag och alla andra ryttare lägga minst en halvtimme om dagen på att träna bålsabilitet, smidighet, flexibilitet, styrka och liksidighet. Men jag och många andra får helt enkelt inte ihop det. Vi har inte tid, ork eller motivation, och bristen på träning blir lätt ett dåligt samvete som inte gagnar varken oss eller våra hästar. I vissa fall tar det till och med bort motivationen till den gemensamma träningen med hästen. Jag träffar ofta folk som menar att det knapp känns som någon idé att rida då det ändå inte hunnit göra sina övningar själv och detta startar en negativ sprial som lätt dödar glädjen med att vara ryttare.

Men det finns fantastiskt mycket du kan göra utan att du egentligen behöver göra nått extra. Så ha inte dåligt samvete om du inte fick till att träna bålsabilitet innan frukosten idag, utan försök istället hitta sätt i din vardag du kan träna. För krav och måsten har det flesta nog av ändå.

Själv är jag relativt nybliven gårdsägare och håller på att bygga stall så tid att träna är det dåligt med, däremot har jag hittat sätt i nästan allt jag gör där jag samtidigt tränar bålsabilitet och liksidighet. Här kommer lite tips!

*Trck ratten ifrån dig när du kör bil, känn att du använder magmusklerna och försök sedan behålla känslan i magen utan att trycka mot rätten.

*Träna att svänga med sätet när du sväng er med bilen.

*Använd magmusklerna och baksidan av kroppen när du kör skottkärran. Det är lätt att vi som låser axlarna, lutar oss lite framåt och trycker på med ryggen istället för att magen. För att underlätta, fokusera på att stapla byggklossarna rätt i kroppen.

*Tänk på att mocka, skotta, sopa m.m lika mycket åt båda håll, dvs byt så du håller grepen/spaden/kvasten lika mycket i vänster som i högerfattning

*Börja borsta tänderna och håret med båda händerna, inte bara med den du har lättast för att använda.

*Testa av börja med “fel ben” (allså inte det benet du brukar) när du tex tar på dig byxorna, går upp för en trappa osv.

*Tänk på hållningen när du sitter. För att underlätta kan du sätta dig lite längre fram på stolen och sen ta bak benen brevid så att hälarna hamnar ungefär under dina höfter. Sen staplar du byggklossarna i kroppen och övar på att sitta med bra hållning.

*Stå på ett ben och träna balansen när du tex borstar tänderna, blåser håret eller smörjer in dig. Gärna framför en spegel med målsättning att fortfarande ha kvar kroppen i balans, dvs inte luta dig åt nått håll.

*Använd kroppen liksidigt när du tex plockar ur diskmaskinen, viker tvätt eller dammsuger. Observera också din kropp och träna gärna på olika moment samtidigt som du utför hushållsarbete. En extra grej för att även träna styrka kan vara att göra knäböj ner när du ska lägga i kläder i en låda eller ta upp nått från golvet.

*Nått som jag även gör, när ingen ser såklart, är att träna gångarter när jag förflyttar mig. Det kan tex vara när jag ska ut till bilen, så går jag från skritt till trav och “låtsas” att jag rider och känner i min egen kropp om jag tex spänner mig eller tappar balansen.

Du hittar säker massa egna saker också om du bara testar. Många av oss gör säkert redan detta och många är duktiga och tränar även aktivt olika övningar, men nu med våren upplever jag en ökad träningsångest och vill med detta inlägg lyfta möjligheten att träna utan att du behöver lägga allt för mycket extratid på det, och ändå få känna att man faktiskt arbetar med att utveckla sin ryttarkropp och sin medvetenhet.

Lycka till!

//Madelene Libonius