Ut & Njut

När jag gick i mellanstadiet så hade vi en lektion som hette “elevens val” där man fick välja skolämne. Ett av alternativen hette “Ut och Njut” och under den lektionen fick vi vara ute i naturen och lära oss om skogen. Efter en blöt vinter och därefter dammiga ridbanor uppmanar jag därför er läsare till just detta; ut och njut!

Ute i naturen kan man göra mycket; rida, tömköra eller promenera med er häst. Att vara ute i naturen ger många fördelar, bland annat skiftande underlag och naturlig framåtbjudning. Skogen ger dig en chans att rida slalom eller skänkelvikningar mellan träd och inbjuder till att använda dina “mjuka ögon” (vidvinkelseende) och din “klara tanke” (tydlighet). På grusvägar kan du öva på tempoväxlingar, övergångar och olika sitsövningar. Varför inte prova övningen “100 halter”? Bara fantasin sätter gränser.

På mitt jobb på Häståkeriet i Stockholm har vi börjat erbjuda kombi-ritter för små grupper, vi rider en timme på ridbanan och sedan fortsätter vi med en timmes uteritt på Djurgården. Det är helt fantastiskt roligt att få njuta av en härlig ridtur på Stockholms bästa ridvägar!

Glöm inte! Läs på om allemansrätten och ha en god dialog med markägaren när du ger dig ut i skog och mark.