Vårt centrum

“Ställ honom utåt och plocka in honom eftersom.”
“Sträck på dig.”
“Du kommer för långt till höger. Ta hindret igen.”
Detta är några direktiv som jag fått som ryttare.

Många gånger har jag funderat     Varför? 
Och min upplevelse har varit att jag sällan har fått svar på det. 
Har du upplevt det?
Efter ett pass med direktiv som exemplen ovan så har jag gått hem och känt att jag famlat i mörkret när jag tränat själv.
Varför skulle jag plocka i honom egentligen?
Var ska jag sträcka på mig?
För långt till höger..Varför blir det så? Hur kommer jag längre till vänster då?


Därför älskar jag när jag får svaret på    Hur?

Hur…ska jag röra mina kroppsdelar när jag vill vara följsam.
Hur…balanserar jag upp mig och min häst så vi kan hoppa centrerat över hindret.
Hur…kan jag styra utan hårda tygeltag.
DE svaren som JAG vill ha som ryttare.

Därför fastnade jag för pedagogiken i den Centrerade r️idningen.
När jag red för en Anki för första gången så kände jag att jag förstod direkt Varför jag skulle utföra vissa rörelser. Vad de skulle leda till. Och förklaringarna som kändes lätta att förstå, blev också lättare att använda när jag tränade själv hemma. Ridning blev roligt… Fantastiskt Roligt igen! Det blev både lättare att förstå och lättare att utföra. Och när jag visste mer utförligt    Varför, så kändes det också så logiskt att göra det även i stunder då det var lite tufft.

Jag ville gå utbildning till instruktör ganska direkt. Detta ville jag ge ALLA. Jag hade hittat det vis som jag ville använda i min ridning och Det ville jag ge vidare. Kanske söker någon mer ryttare, svar på de där frågorna. ” Hoppa mer mitt på” osv… Bara kunna känna lätthet och glädje i sin ridning och att det är så himla roligt att lära sig mer och utvecklas med sin häst. Alla stunder. Även de gånger då det känns lite motigt.

I bloggen får vi möjlighet att reda ut många    Hur.
Ett lyxigt vis för att kunna dela kunskap och tankar. För att kunna få mer 
kunskap och nya tankar. För att utveckla min kunskap och banorna för 
mina tankar.


Ridningen är i centrum.
Utifrån centrum rider vi.
Vår tyngdpunkt i vårt centrum.
Vi styr utifrån vårt centrum. 
Takten som vi sätter i vårt centrum.
Halvhalterna som vi gör i vårt centrum.
Längningarna som vi styr från vårt centrum. 
Hur    hittar vi vårt centrum? Så vi kan börja rida med det?


Ett par centimeter nedanför naveln, djup in mot ryggradens framkant har vi vårt centrum. (kroppskontrollcentrum, balanscentrum och energicentrum)

När vi vet var det finns så kan vi t.ex. lära oss att svänga med det, ställa hästen, förflytta hästen mm,mm.
Idag när jag red min hjärtevän så tänkte jag på hur smidigt det är att rida utifrån centrum för jag slipper skänklar och så mycket fysiskt arbete, som jag behövde innan jag kom i kontakt med den Centrerade ridningens pedagogik.
 
Att lära sig att rida på lite nytt vis känns ibland som när jag behövt köpa en ny mobil. Det är lite knöligt att få till alla signaler och att lära sig i början.
Men shit vad smidigt och lätt livet blir när det faller på plats!
😉