Cykeln

Idag blir det ytterligare en tankebild som du kan ta med upp i sadeln, cykeln/enhjulingen.

I min kropp hamnar jag i bättre balans och får fristående händer.

Tänk dig att du sitter på en tvåhjulig cykel.
Fundera på hur du upplever din balans.

Så ramlar framhjulet bort, du har där med bara bakhjulet och styret att hålla balansen med.
Händer det något med din balans, ändras din upplevelse i kroppen? Som jag tänker så kommer bakhjulet in under mig likt en enhjuling o så håller jag bara i ett styre som svävar i luften.

När du väl funnit din balans igen så kastar du bort styret.
Gör din kropp någon justering för att hitta en ännu bättre balans?

Under ett ridpass kan jag flera gånger bli medveten om att jag återgått till känslan av att cykla på en tvåhjulig cykel och får då plocka bort de olika delarna successivt så kroppen hinner med att finna sin balans igen. Det går ganska fort efter en stund när kroppen förstått och då tar det inte många millisekunder att hitta tillbaka till balansen igen.

Du kan sedan spinna vidare på enhjulingstanken och kanske fundera på om hjulets storlek påverkar din ridupplevelse. Jämföra vad som händer om du i tanken cyklar baklänges alternativt framlänges. Har hastigheten som hjulet snurrar någon inverkan? Om däcket är fyllt med helium händer det något annorlunda då? Om det är grus i maskineriet eller om däcket har punktering, hur påverkar det dig och din häst?

När du svänger/ jobbar på böjt spår, ramlar du inåt/utåt eller kan du fortsätta vara rakt upp och ner, rakt över navet och svänga ett steg i taget? Svänga runt din egen lodaxel men fortfarande låta hjulet snurra i samma hastighet och åt samma håll som innan.

En annan grej som kan vara av stor vikt är tipset jag fick av mina föräldrar när jag skulle lära mig cykla som liten för att lättare hålla balansen:
– Titta långt framför dig i din egen ögonhöjd 😉

Önskar dig en trevlig cykel-/ridtur!

One Comment

Comments are closed.