Veckans övning – Samling

Samling kan se olika ut i olika utvecklingsstadier. Och beroende hur du vill använda samlingen i din träning. Här kommer några tips och trix.

Samling innebär att hästen behöver nyttja sina bakbensleder väl och ha rörelse i lumbosakralleden och vi behöver styrka i bukmusklaturer och mellandelsmuskler för att stödja ryggen, inälvor och bibehålla god kroppshållning under samlingen.

En rörelse som vi alla kan jobba med är att rygga vår häst. Antingen för hand eller uppsuttet. Gärna båda om du frågar mig.

Vi vill att hästen har sänkt huvud och sträcker ut sina steg för att få bäst rörelse genom kroppen. Börja med 1 steg och utöka successivt till 20 steg.

En morot till hands är alltid en bra idé.

Ryggningarna kan också utföras i både uppförs och nedförsbacke för att stärka olika delar i både framdelens upphängningsapparat och bakdelen, samt träna både koordination och smidighet samtidigt som vi stärker.

Mycket givande övning!

Till detta arbete mot samling så lägger vi också in övergångar både uppåt och nedåt i gångarterna.

Övergångar av God kvalitet! Inte bara för att de ska göras. Gå tillbaka till annat stärkande arbete om övergångarna blir slarviga och om hästen inte orkar hålla kroppshållningen med dig i balans.

Halvhalter och tempoväxlingar inom alla gångarter är mycket bra arbete inför högre samling.

Hoppas att du lägger in en ryggning i ditt nästa pass och gärna i en backe här och där.

Ha en fortsatt fin dag och skriv gärna hur det gick.