Vårkänslor

Nu kvittrar fåglarna och vitsipporna står i blom här i Hälsingland. Vi hör vårbäckarna lite tydligare och riktar ansiktet mot solen när den glimtar fram mellan träden på vår uteritt över berget.

Det har börjat torkat upp bitvis på våra favorit stigar och idag har vi kunnat vår-tvätta hästarna som får torka i solen.

Våren känns alltid som en Start och en tid för förnyelse tycker jag. Det är nu som jag rensar ut de slitna schabraken och gör en tvätt av ryktlådan.

Jag vill så mycket och planerar med entusiasm framåt. För att utvecklas bygger jag upp mål med tänkta känslor när jag väl är där.

Vad är din väg framåt i år?

Jag har haft olika tankar kring olika områden och vill dela med mig för att bredda våra tankegångar förbi poäng och prestation.

Jag gillar harmoni.

Ett av områdena att utvecklas inom är lastning. Jag tycker om lugn och fin lastning där jag kan vägleda min häst att stanna halvvägs in i transporten om det behövs. Jag vill också att all lastning skall förknippas med avslappning.

Ett annat område är den mobila stabiliteten hos mig i sadeln. Här behöver jag, som såå många andra, jobba på min liksidighet. Följ med mig på detta. Jag ser hos många och även hos mig själv att detta är otroligt givande om vi tränar upp. Och missta inte liksidig för att röra sidorna lika i tex nedsutten trav.

När hästen rör sig så bör vi följa den med höger sida och vänster sida om vartannat. När hästen flyttar sin högra sida av magen över till vänster så är det för att höger ben ska få plats att flytta sig och hästen ska bibehålla balansen. Så när magen åker in på höger sida kan jag länga hästens steg på höger bakben….detta känns det som om jag pratar mycket om, men det känns också som om många gör av med mycket energi i sadeln då de skänklar i varje steg med båda benen och hästen brukar inte heller uppskatta den gesten. Hur fasiken ska jag kunna lyfta båda benen i varje steg.. tänker den nog med dessa ryttare på ryggen.

Ja ja hästen rör sig höger, vänster och vi följer det rörelsemönstret och vet vilket bakben som rör sig.

Men att vara liksidig handlar mer om att vara så lika som möjligt i vår styrka och rörelse på höger sida och på vänster sida.

Här vill jag också utvecklas.

Vill ni?

Här kommer några bra övningar för att träna detta och få bilder som hjälper oss i det arbetet:

https://ridningicentrum.com/2019/03/28/liksidighet-i-vardagen/

https://ridningicentrum.com/2019/08/31/helgovning-v35/

https://ridningicentrum.com/2019/08/18/veckans-ovning-v-33/

https://ridningicentrum.com/2019/08/04/veckans-ovning-v-31/

https://ridningicentrum.com/2019/10/13/helgovning-v-41/

https://ridningicentrum.com/2019/11/17/veckans-ovning-v46/

När vi ändå på utvecklingens härliga väg där det varken finns vattenpölar eller vägbulor idag så slänger jag också in något som jag tänkt på.

Du kan väl hjälpa mig med svar på frågorna?

▪︎Varför använder vi nosgrimmor?

▪︎Kan din häst backa i svag uppförsbacke utan problem?

▪︎Tänker du på din andning när du är i sadeln?

▪︎Vet du var dina sittben är?

▪︎Hur brett och hur högt ser du när du kollar rätt fram?

▪︎Kan du stå lättare i fältsits om du inte svankar?

▪︎Kan du hjälpa någon annan idag i dessa tider?

Hoppas att du fått någon tanke med dig från detta inlägg som du kanske inte tänkt på tidigare. Och hoppas att Du och dina är friska💚