Helgövning v35

Har du problem med att du tippar framåt i sadeln, att hästen paddlar på med bakbenen istället för att bära upp sig?

Hur upplever du dina ben när du rider? Blir de straka och lederna låser sig eller är de mjuka och följsamma? Hur upplever du dina fotsulor mjuka eller spända? Vill dina fötter ner i stigbyglarna eller möter stigbyglarna upp dina fötter?

Vart upplever du att dina knän hamnar när du tippar framåt eller när hästen ramlar på framdelen och paddlar på med bakbenen?

I min kropp stelnar knäna och benen gärna till, och jag trycker fötterna ner i stigbyglarna och knäna hamnar i min upplevelse under mig mer eller mindre. Resultatet blir att jag tippar framåt, tappar kontakten med bakkant sittbenen som påverkar min balans negativt, lederna i korsbenet/bäckenet spänns, muskulaturen kring bröstbenet spänns och så även insida lår (m.m. m.m.). Jag skjuter mig själv upp från sadeln o hästen.

För att komma tillbaka till lodrät sits kan jag ibland fokusera på att få upplevelsen att mina knän får glida framåt och känslan är att de hamnar strax framför mig, att mitt bäcken får bli 3 dimensionellt igen från att ha blivit 2 dimensionellt. Då brukar jag hamna i att ryggraden är lodrät, mina fötter och ben kan slappna av, jag känner större delen av sittbensbågen igen (inte bara framkant), korsbenet kan tappas ner, muskulaturen kring bröstbenet slappnar av, min tyngdpunkt tappas ner i bäckenet igen och hästen får bak sin tyngdpunkt, balansera sig på bakbenen och får upp sin rygg och där med länger sin överlinje.

Kan bilden att dina knän får vara strax framför dig hjälpa dig att sänka din tyngdpunkt till ditt bäcken, få en större sittyta och en känsla av mer balans och möjlighet till mer rörelse?

På bilderna kan du se hur hela kroppen fungerar som en helhet, tippar vi bakåt med överkroppen, hamnar skänkeln (och där med knäna) för långt framför lodlinjen, tippar vi framåt hamnar skänkeln något bakom lodlinjen och knäna hamnar mer under ryttaren. Kan vi ha knäna strax framför oss hamnar vi i en bättre position i sadeln.

Bild: https://latestnews-solution-saddles.blogspot.com/2017/03/how-can-smart-flextech-technology.html