Helgövning v.33

Idag vill jag dela med mig av en övning jag tyckt varit jätterolig sedan jag var på ridläger i ung ålder. I denna övning tränar vi styrka och balans hos oss ryttare. Övningen görs med fördel på en uteritt eller på fyrkantspåret på ridbanan.

Börja med att rida lätt i trav och hitta en jämn takt och ett jämnt tempo. Prova sedan att byta sittben genom att stå upp två steg. Fundera över om det var lätt eller svårt att hålla balansen. Hade du balansen i stigbyglarna? Svikt i benen? Var behöver du ha din fot under dig för att hitta balans? Var behöver du ha din axel? Blicken framåt? Har du aktiverat ditt bålstöd? Kommer du ihåg att andas? Prova sedan att byta sittben var femte steg. Det vill säga: upp-ner-upp-ner-upp-ner-upp-ner-upp-upp-ner. När du hittat din balans så byter du istället var fjärde, tredje, var annat steg och till sist hamnar du i takten: upp-upp-ner-upp-upp-ner.

Om du har svårt att hitta balansen kan du hålla en hand i sadeln eller manen så att du inte håller balansen i tygeln. Tänk på att lägga in vila i övningen genom att rida lätt som vanligt eller skritta en stund.

One Comment

Comments are closed.