Helgövning v. 23

Några av våra tidigare blogginlägg har handlat om centrum och att hitta centrering och tyngdpunkt, och vikten av att hitta den tankebilden och känslan i oss själva för att vi ska hamna i balans på hästryggen och därmed underlätta för hästen att bära oss i vad för krumelur eller gångart det än kan tänkas vara.

En av mina favoritövningar som jag använder mycket i min ridning/träning av hästar i alla gångarter är att växla mellan att gå utåtställd och inåtställd på volt (öppna och förvänd öppna på volt, sluta och förvänd sluta på volt) och att byta varv genom att enbart ändra rörelseriktning i mig själv, i min tanke.

I min värld ger denna övning både ryttaren och hästen möjlighet att öva sina respektive och gemensamma balans och koordination. Man hittar bakbenen och får en känsla av att frambenen/bogarna följer bakbenen, hästen blir i min värld mer rakriktad och hamnar mer i bakbenen och tar ett steg i taget, dvs den kan/får inte “rusa” igenom övningen.

När du sitter och rider på volten kan du funderar kring din centrering, din tyngdpunkt och din andning. Du kan förnimma att du har ett klot djupt inom dig nere i bäckenet, skulle det klotet kunna få två ögon?
Skulle dessa ögon få vara det som först tittar dit du är på väg innan tyglar och skänklar kopplas på? Skulle du kunna tillåta din yttre kropp (huvud, armar, överkropp, bäcken, ben) få följa klotet utan att du tar i? (och som alltid, låt tanken sjunka in, leta i din kropp, låt det få ta tid). Fundera kring om klotet är kvar djupt inne i dig även när du tänkt att det tittar längs med voltspåret, eller om det trillat fram/bak/till sidan i dig. Hästen lär ge dig svar genom hur den går på volten, om den ramlar in/ut med bogarna, om du hämmar den genom tygeln eller skänkeln som trillat fram eller bak och klämmer och försöker fösa hästen i någon riktning. Hur känns sittbenens rörelse, går du fortfarande med hästens bakben eller har du stelnat till?

När du hittat din balans och känner att du följer klotets blick kan du i tanken rotera klotet utåt, tillåta din yttrekropp följa klotet men behålla rörelseriktningen på samma voltspår. Hästen kommer förhoppningsvis då gå utåtställd på volten, mot en förvänd öppna på volt.

Har du balanserat om dig? Hur svarar hästen? Går du fortfarande med hästen bakben? Börjar du klämma, trycka och fösa med skänklar och tyglar eller kan du sitta kvar i balans med en tanke om hur du skulle gå på en utåtställd volt själv, i din egen kropp? Känner du något bakben mer än något annat?

Skifta gärna mellan att gå inåtställd respektive utåtställd några gånger genom att rotera klotet i magen o följa med, med din yttre kropp för att få in känslan på voltspår.

Vill du göra en sluta på volt kan du gå från öppnan/inåtställd på volt till att tänka att klotet roterar sina ögon utåt ur volten, alternativt att den börjar rotera in svansen in i volten, men du sitter mer eller mindre kvar med din yttre kropp som du gjorde innan. Lika så i de förvända roterar klotet i motsatt riktning mot öppnan, alt visar klotet svansen utåt.

Nästa tillägg när du börjar känna dig avslappnad, välkoordinerad och balanserad i att byta ställning på volten är att byta rörelseriktning. Jag brukar använda mig av någon form av 8-volt där jag i ena varvet går utåtställd och sedan byter rörelseriktning och hamnar där med inåtställd och vise versa. Här ändrar du alltså inte åt vilket håll klotet tittar utan du ändrar åt vilket håll klotet rullar på din tänkta ridväg. Vad händer i övergången när du går från att vara på en utåtställd volt och går över på en inåtställd volt? Händer det samma sak i dig, i hästen, när du sedan byter riktning igen och blir utåtställda? Är det samma som händer i båda varven?

Tänk att lite är ofta mer i denna övning. Börjar vi bli för styrande och tvingande blir allting bara tungt, svårtstyrt och obalanserat. Vi tappar framåtbjudningen, lättheten och börjar bromsa oss ur övningen. Gå då rakt fram, andas några gånger och fundera på vart du börja låsa dig, vart du började tappa fokus på din centrering. Att gå på perfekta 8-volter är inte det som är det primära, utan hellre hur vi förflyttar oss, hur vi balanserar oss, hur vi koordinerar oss. Gläds åt det steg, eller de steg, som faktiskt blir bra, där det verkligen känns enkelt och lätt.

Önskar dig och din häst en härlig somrig helg☀️🦄

2 Comments

Comments are closed.