Utforska din tyngdpunkt

Som ryttare finns det flera fördelar mad att placera tyngdpunkten lång ner i kroppen. Man märker bland annat att det är enklare att balansera och få en stabil överkropp och vi blir även lättar att bära. Jag skulle vilja ge lite visuella exempel i hur man kan använda sin tyngdpunkt.

Jag brukar börja med att tänka mig tyngdpunkten som en boll eller ett klot. Är man stressad, spänd eller omedveten om sin tyngdpunkt kan den lägga sig som en mindre klump i överkroppen. Detta kan vi märka genom att vi tillexempel har svårt att sitta upprätt i sadeln, att vi blir fram eller baktunga eller hamnar i obalans åt något håll. För att få tyngdpunkten att sjuka och placera sig där vi vill att den ska vara; nämligen i bäckenet, behöver vi andas ner den och känna att vi lägger om vikten i våran kropp. Man kan tänka sig att tyngdpunkten är en badboll som flyter och att vattennivån i koppen är hög så att den flyter uppe i bröstkorgen. Om vi då tänker att vi öppnar två proppar i vardera fot och låter vattnet rinna ut så kommer tyngdpunkten sjunka och lägga sig tillrätta i “skålen” som vårat bäcken formar.

När vi lärt oss att flytta ner tyngdpunkten gäller det att behålla den där. Detta brukar gå lite av sig själv då vi oftast upplever att våran balans och sist förbättras med den låga tyngdpunkten, men för att bli ännu mer behjälplig kan man tänka på lite olika sätt. Till och börja med kan en bild av att man med hjälp av sin bålsabilitet “håller kvar” tyngdpunkten, dvs att vi minskar område ovanför så att tyngdpunkten inte kan flyta upp igen. Man kan även resa sin hand och får en mindre vinkel i armbågen. Dvs hålla handen mer mot en 90° böj än rak ner vid hästens manke som vissa gärna gör. Har du en låg hand blir det nämligen svårare för tyngdpunkten att stanna kvar i rätt position. Så har du svårt att hitta rätt i tyngdpunktens position rekommenderar jag dig att under en period rida med högre hand än du brukar för att förenkla för din kropp. Viktigt är även att man kommer ihåg att inte titta neråt. En böjt nacke påverkar hela ryggen och byggklossarna vilket gör, likt en låg hand, att det blir svårare att bibehålla rätt position på tyngdpunkten.

Att vara medveten och intresserad av din tyngdpunkt är ännu ett sätt att bli medveten och trygg med att den stannar i rätt position. Jag ser framför mig en sån “vinglade leksak” som oavsett behandling återgår upprätt position. Tänk dig att du också ska bli så, stadig men inte statisk. Jag brukar tänkta att tyngbunkten är en boll som rullar i vatten. (På samma sätt som sittbenen, dvs att de rullar baklänges när hästen går framåt.) När jag vill bromsa min häst, så att den går långsammare, tänker jag mig att jag häller i jord eller cement i vattnet så att klotet eller bollen rullar trögare. Jag tänker även att det växer lite grann och blir tyngre. Vill jag istället rida snabbare eller mer intensivt (tex i en piaff) tänker jag att klotet blir lite mindre, att det rullar mycket enklare och faktiskt även att det blir lite varmt. Man kan även tänkta att klotet ändrar färg i och med olika energinivåer.

Testa gärna lite olika alternativ och utforska vilken bild som funkar bäst för just dig och din tyngdpunkt. Lycka till!

//Madelene Libonius