Kan du känna er till en bättre prestation?

Ibland kan en rida och allt går bra. En tänker och gör det mesta rätt och hästen följer med som den ska, men ändå stannar det vid “bara bra”. Av någon anledning saknas pricken över i:et.

Vissa saker är knepigare än andra att lära ut, och den känslan jag vill prata om idag, är en av de sakerna. Jag kan guida en elev till att vägleda sin häst på ett visst sätt för att uppnå en viss känsla, som hen sedan kan återskapa tillsammans med sin häst. En kan då tänka tex “nu ska jag göra en skänkelvikning som igår” och sen leta efter den känslan och utgå ifrån det så en vet när det är rätt. Men det jag är ute efter idag är egentligen inte känslan över när ni utför nått ni kan på rätt sätt, utan snarare känslan över hur du skulle vilja, eller drömmer om, att det ska vara.

Den känslan kan komma från många håll, ibland är du inspirerad av någon, ibland får du den av hästen och ibland finns den bara där. Och i mitt fall är den en färskvara. Den kan finnas på första hästen en rider och inte alls på andra. Ibland har en den flera pass i sträck och ibland inte på flera veckor. Jag har under mina år som ryttare experimenterat en del med hur en kan hitta den känslan. Ett bra sätt för vissa är musik. Du kan lyssna på en riktigt fin lugn låt om du behöver träna att tänka din häst lugnare eller en mer pampig låt om du ska träna passage. Musik kan även vara bra för att ha en takt att förhålla sig till.

Men eftersom att musiksmak kan skilja sig nått otroligt mycket tänkte jag dela med mig av min bästa “hitta rätt känsla för vad du vill sträva efter i ridning” – film. Denna film har varit med mig i flera, flera år, så jag minns tyvärr inte varifrån jag fått den från början. Men här är den i alla fall. En film som jag ofta kommer tillbaka till att kolla på när känslan av någon anledning inte finns där. Den gör mig motiverad, inspirerande och sätter jag mig på en häst efter att jag har sett den och tänker att “nu ska vi minsann trava som de i klippet” så brukar det bli en stor och fin prick över i:et.

Kan denna film, musik eller annat ge dig en känsla för vad du strävar efter, och kan de i sin tur gynna din ridning? Isåfall- Använd det! Alla sätt är bra utom de dåliga och ibland kan grunden för att fantstiskt ridpass komma från helt andra håll än du tänkt dig.

Lycka till! Och hoppas du får en riktigt trevlig nationaldag.

//Madelene Libonius