Centreringsövning – klockan

Jag brukar förklara centeringen som om du hade ett klot i magen/bäckenet som vilar mot korsbenet. Idag tänkte jag presentera en övning som du kan göra uppsuttet eller avsuttet (ståendes eller sittandes). Övningen ger dig förhoppningsvis en mer tydlig bild av vart ditt centrum befinner sig och även riktningar i kroppen som du kan ha användning av när du svänger, rider på öppnor, skänkelvikningar m.m.

Tänk dig att du sitter/står i mitten av en urtavla. Kl 12 är rakt fram, kl 6 är rakt bak, kl 3 är rakt till höger och kl 9 är rakt till vänster.

Till att börja med kan du lokalisera var kl 12 är för dig i din kropp och låta den långa visaren peka dit. Sedan låter du klotet du har i ditt bäcken rulla ut mot kl 12 på visaren. Låt sedan klotet rulla tillbaka till mitten/navet igen. Du kan låta klotet rulla fram och tillbaka hur många gånger du vill, jag brukar göra det ungefär 4 gånger och avsluta med att klotet vilar i mitten.

Jag brukar sedan hitta kl 6, låta långa visaren peka dit och sedan låta klotet rulla bakåt och sedan tillbaka till mitten igen så många gånger som det känns som det behövs för att hitta en skön och lagom stor otvingad rörelse.

Sedan är det dags att rulla klotet till kl 3 och kl 9. Börja med ett av klockslagen och kom tillbaka till mitten ett antal gånger för att sedan byta till det andra klockslaget.

Nu har det bildats ett kors och du kanske upplever att du har en ganska bra bild av vart mitten är och hur mycket/lite rörelse du har möjlighet till i de fyra olika riktningarna.

Nu gör vi samma övning men går ett helt varv runt klockan, du väljer själv om du vill börja medurs eller moturs. Hitta visaren i t.ex. kl 1 och så rullar du klotet mot klockan ett och sedan tillbaka till mitten igen, upprepa några gånger för att befästa riktningen.
Sedan gör du samma sak i kl 2, kl 3, kl 4 o.s.v. alla klockslag runt. Vill du så gör du sedan samma sak men åt andra hållet och jämför om det var lättare åt något håll.

Var det något/några klockslag som du hade kämpigare med?

Sedan går vi vidare med att rulla klotet från mitten till kl 12 via mitten ner till kl 6 via mitten tillbaka till kl 12 o.s.v för att sedan efter några gånger fram och tillbaka gå från kl 6 tillbaka och avsluta i mitten.

Så gör vi samma sak mellan kl 3 och kl 9. Du har nu kanske ännu mer befästa vart mitten är.

Rulla sedan klotet mellan följande klockslag, var noga med att medvetet passera mitten och avsluta i mitten:
kl 1 och kl 7
kl 2 och kl 8
kl 3 och kl 9
kl 4 och kl 10
kl 5 och kl 11
kl 6 och kl 12

Hur är din upplevelse nu? Var det någon diagonal som var svårare än någon annan? Har din upplevelse av ditt centrum förändrats eller fördjupats? Har du en upplevelse av att du blivit lite rörligare i ryggslutet? Har du bättre koll på riktningarna i kroppen?

Gissningsvis så har hästen svarat mer eller mindre på det du gjort med klotet, kanske har det känts som om ni vinglat runt på ridbanan. Tanken är inte att du ska rida med att låta klotet rulla hit och dit men det är fint att hitta riktningar på det viset.

Nu kan du ge klotet två ögon och en svans. Klotet ska ligga kvar i mitten av urtavlan och titta i de olika riktningarna alternativt om det är lättare så tänker du att svansen svävar över klockslaget på motsatt sida. Roterar runt sin egen lodaxel/centralaxel.

Ska du svänga till vänster på en relativt stor volt alternativt rida en vänsteröppna tittar klotet mot kl 11 och har sin svans svävandes över kl 5.

Ska du svänga till höger på en relativt stor volt alternativt rida en högeröppna tittar klotet mot kl 1 och har sin svans svävandes över kl 7.

Vill du svänga på en mindre volt till vänster tittar klotet mot kl 10 med svansen svävandes i kl 4. Och vill du svänga på en mindre volt till höger är det klockslagen 2 och 8 som aktiveras. Här kommer du och hästen behöva ha en kortare steglängd. Det är även mellan dessa klockslag/riktningar som skänkelvikningarna ligger.

Spelar urtavlans storlek någon roll för dig och din häst?