Sned, tung och otymplig.

Här kommer några svårigheter som kan upplevas när vi är mindre liksidig.

▪︎ Hästen ställer sig snett i halten. Eller parerar när vi gör halt.

▪︎ Sadeln glider åt ena hållet.

▪︎ Hästen vill gå ställd till bara ena hållet. Kollar kanske in i ena varvet och ut i andra för att hela tiden gå ställd åt samma håll.

▪︎ Vi får ont i ena knäet efter ridning.

▪︎ Ena galoppen är svår att fatta. Hästen får det svårare och vi kanske ogillar ena mer.

▪︎ Hästen faller inåt i ena varvet. Egentligen är det vi som ger obalans till hästens rörelse.

Ja ja nu får det vara nog med exempel.

Det går faktiskt att fortsätta Hur länge som helst. För det är sååå mycket som påverkas när vi är mer eller mindre liksidiga.

Detta är bara för att visa att en kropp som inte är liksidig Kommer påverka hästen, balansen hos oss båda och våra prestationer så Otroligt mycket.

Ingen som jag mött är liksidig.

Men personer är mer eller mindre medveten om sida svaga och starka sidor. Då kan de, VI , också påverka vår kropp till att vara mer liksidig. Både i vår vardag och i vår ridning.

Varför?

Det frågar jag mig själv och instruktörer.

Kan låta ifrågasättande. Och det är det för att det är så.

En bra instruktör ger svar.

Jag går till dem för att lära mig. Och sägs det bara till vad jag ska göra Just Då i den sekunden så kan jag inte ta med mig den kunskapen hem.

Jag vill veta varför. Då vet jag när jag kan använda det hemma.

Instruktörer som vill tjäna pengar på oss vill göra att vi inte klarar oss utan dem. Det känns inte rätt.

Verktygen och kunskapen behöver vi kunna använda hemma och själva. Ja ja sidospår..

Vi kan träna liksidighet i vår vardag. Träna upp våra sidor av kroppen så att de blir så lika varandra som vi har möjlighet till.

Här kommer några bra alternativ på träning avsuttet:

Från Madde

Från Hedvig

Och en toppen guide Från Elettra att bodyscana dig för att uppleva var du är spänd, avslappnad, sned, rak eller dominant.

Toppen guiden här.

Vad kan vi då göra när vi sitter i sadeln för ett ridpass (medan vi tränar liksidighet på marken när vi inte rider)?

○ Vi kan tänka på att Centrera oss med avslappnade gluteer.   Alltså vi tar naveln lite mot hästens svans och slappnar i rumpan.   Då känner vi av sittbenen mot sadeln. Och kan slappna av bättre i våra leder ned i benen. Det brukar göra att vi har möjlighet att justera så att vi har våra knän lika mycket böjda och lika mycket tyngd ner i höger och vänster stigbygel. Nu menar jag inte hälen. Utan tyngden ned i stigbygeln. Foten bör vara relativt vågrät.

○ Om vi till exempel är stark i vår högra sida så kan vi testa att ha en tanke på att andas in i höger lunga. Det kan räta ut den sidan av oss utan att göra det genom att spänna upp den högra sidan. För gör vi det genom spänning så rätar vi gärna ut benen och hamnar i obalans igen eller så tappar vi andningen och rörelsen vilket gör oss oföljsamma. Så att tänka att vi andas med ena lungan kan räta ut oss på ett avslappnat vis.

○ Vi kan också höja vår arm över huvudet med tummen bak mot hästens svans. Är jag t.ex. högerhänt och lätt blir böjd i höger sida så höjer jag höger arm över huvudet. Detta kan göra mirakel måste jag påstå. Sittbenen kommer ned i sadeln så att vi kan centrera oss och vips så känner hästen dina signaler från kroppen igen och vad du vill be hästen om.

○ Många gånger så hamnar vi i balans bara genom att uppmärksamma vår kropp. Därför ska du göra bodyscanen som Elettra delad med sig av här på bloggen. Länk ovan. Kolla tex på dina ben eller armar. Är den lika böjda i höft, knä, och vrist? Armbågarna. Är en arm rakare när du rider eller nyttjar du armbågarna lika? Låter kanske petigt eller litet i sammanhanget, men alla delar i vår kropp sitter ju sammankopplade på något vis och rätt vad det är så har vi hela kroppens vikt mot höger. En övning som kräver balans blir då mycket svårare och kan vara slitsamt för både dig och hästens kropp i längden.

○ Vi kan tänka på vår Centralaxel. Tänk att vi har en pinne genom ett äpple. Vi ställer pinnen på bordet, kanske på en hal isbit till och med. Sedan håller vi handen uppe på pinnen. Håller vi pinnen rakt så kan vi balansera äpple mot isbit. Lutar vi pinnen så halkar inbiten iväg. Äpplet är du som ryttare. Isbiten är hästen. Om vi centrerar oss så är vi i bättre balans.

Nu har vi dividerat lite kring det här med liksidighet.

Vad tycker ni?

Tänker ni på det ofta? Någon gång?

Tycker du att det gör skillnad?

Har du andra tips kring just detta?

Jag gillar kommentarer. Det känns som att ha ett litet samtal då. Blir lite roligare att fundera på saker och ting när vi gör det tillsammans. Då sprids ju mer kunskap och tankar. Och det är ju det vi vill.

Så att alla som Vill får möjlighet att testa nya saker som gör livet med häst mer glädjefyllt och spännande.

Ja ni fattar. Skriv något i kommentarerna vett ja. Ta hand om er så länge. Kram