Veckans övning v. 19 Bästa bomövningen på många plan

Idag tänkte jag tipsa om en bomövning som jag tycker har gett jättebra resultat i både häst och ryttare på många plan.

Balans, precision, koordination, kommunikation och stärkande.

Bommarna läggs ut med dryga en hästlängds avstånd. Jag brukar använda 4 bommar, men man kan lägga ut så många eller få bommar som man vill.

Börja med att skritta fram till första bommen, stanna med framhovarna precis framför bommen. Ta ett medvetet andetag som fyller hela bröstkorgen, även ut åt sidorna.

Ta sedan ett steg över med framhovarna och stanna igen. Andas.

På en utandning, gå över första bommen med bakbenen och stanna. Andas.

Sedan kan ni ta er an bom nummer två, först med frambenen, stanna och andas, sedan bakbenen, stanna och andas. Där efter är det dags för bom nummer tre. När alla steg är gjorda över bom nummer tre är det dags för bom nummer fyra.

Visst låter det lätt? Bara att ta sig an en bom i taget och göra det noggrant och långsamt. Kan visa sig svårare än vad man tror både för ryttare och häst. En sak i taget, ett steg i taget, en fot i taget. Att undvika att i tanken redan vara över alla bommarna och kanske en bra bit iväg innan man ens har påbörjat första. Halterna är viktiga i början, känner du att du vill skynda på o få övningen överstökad får du stanna och andas 3 medvetna andetag vid varje halt, se till att både du och hästen faktiskt har stannat. I halterna avslöjas obalanser, måste hästen ta ett steg framåt, blir den otålig, börjar backa eller gå framåt, eller kan den vara lugn och vänta på din signal för nästa sak ni ska hitta på. Här-och-nu-övning.

När du avslutat bom nummer fyra kan du fundera kring om du kan fortsätta att skritta med tanken att det ligger bommar överallt på ridbanan. Det blir likt förra veckans övning där du när som helst ska kunna göra halt och/eller bestämma vilken rörelseriktning du och hästen ska gå, samma balans, fokus och uppmärksamhet från ryttare och häst även om vi i denna övning bara går framåt.

När du fått ett bra flow i att stanna och gå fram, hästen har förstått övningen och väntar på dina hjälpor och du har börjat uppleva bakbenen, att ryggen kommer upp under dig och att ni går tillsammans, så kan du börja gå rakt över bommarna men en bom i taget, fokus på balansen och lyftet i bakbenen. Sedan tar du dem i trav och galopp (öka eventuellt avståndet mellan bommarna).

Väljer du att stanna i skritt-halt-övningen kan du börja ställa dig frågor så som vilket bakben kommer hästen börja lyfta när jag ber om nästa steg? Är det alltid samma eller varierar det? Hur små/lätta hjälpor kan jag använda mig av både när jag ska få hästen att ta ett steg framåt och när jag vill stanna?

Du kan givetvis göra övningen vid hand och när du tömkör. Funkar för hästar i alla åldrar och utbildningsstadier. Vill du nörda ordentligt så tycker jag det är roligt att gå över bommarna själv och fundera kring min egen balans och hållning och hur jag gör det så lätt som möjligt för mig själv, där jag när som helst ska kunna ångra mitt steg och ställa tillbaka foten jag tänkte stega över bommen med utan att tappa balansen.

Ytterligare ett tillägg man kan göra är att börja höja upp bommarna några centimeter över backen, antingen på ena sidan bommen eller på båda sidor.

För mig när jag rider hästar som gärna springer ifrån arbete så upplever jag att vi blir mer samstämda. Både jag och hästen måste fokusera och börja samarbeta. Jag som ryttare börjar rida lyftet i bakbenen istället för påskjutet, och hästen blir mer balanserad, börjar lyfta i alla bakbenens leder, aktiverar sin magmuskelatur och upplevs som om ryggen kommer upp och bär ryttaren. Jag som ryttare får tid att tänka på min andning, centrering och jordning, samt få en klar tanken på hur hästen lyfter sina ben så jag kan fortsätta ha den intentionen när jag rider vidare efter bommarna.

När jag rider en lugnare variant av häst upplever jag det samma som med de mer springiga hästarna, men jag upplever det lättare redan från början innan hästen förstått övningen.

Vad upptäckte du om dig och din häst med denna övning?

Önskar dig och din pålle en trevlig helg!

Under december 2020 hade Sveriges kollegiekår för 3e året i rad en adventskalender på facebooksidan Centrerad Ridning Sverige, där skulle den här filmen varit med. Vi fick in många fina bidrag från våra kollegor så för att göra plats valde jag bort den här filmen och lägga till den här för dig som hittar hit.