Stress som stjäl energi.

För cirka tre månader sen deltog jag i ett gratis webinar om ledarskap och motivation riktat till egenföretagare och chefer. Efter webinaret blev vi inbjudna till ett gratis samtal med mer personligt fokus på att bland annat öka lönsamheten i företaget. Jag är egentligen inte någon som brukar delta i liknande aktiviteter och jag var väldigt skeptisk till att det skulle ge resultat. Men efter en timmes samtal kände jag mig väldigt motiverad och hjälpt och bokade därefter 5 online-träffar till. Jag tycker egentligen inte att det är konstigt att en skulle behöva hjälp med att planera sin tid, hur man lägger upp diverse budgetar och hur man når sina mål. Men även om jag upplevt att en del saker har varit svåra hade jag innan det första webinaret inte en tanke på att betala för att få hjälp med att hur en kan tänka kring och lägga upp sådana saker.

Foto av Eternal Happiness på Pexels.com

Jag har haft lite (läs mycket) att göra senaste tiden. Vi har under 14 månaderna jobbat stenhårt med mastodontprojektet att bygga stall här hemma. Samtidigt som vi tagit eget hö, lagt om taket på huset, byggt hagar, startat företag och arbetat mer än heltid. Då blir allt satt lite på spets och att ha så många bra dagar som möjligt ligger högt på prioritetslistan. Med bra dagar menar jag dagar där men inte oroar sig allt för mycket inför framtiden, inte heller grottar ner sig i det som tidigare gått dåligt. Dagar där man inte behöver gå runt och ha dåligt samvete eller känna stress över saker man inte har gjort. Nu är stallet så gott som färdigt och vi går äntligen in i en lugnare period. Men även då gäller det att faktiskt kunna fokusera på det man vill och behöver och inte ramla i onödiga fallgropar.

I mitt arbete som instruktör pratar jag mycket om att de är det små detaljerna som gör de stora skillnaderna, och det är nog ofta så även i resten av livet. En av de saker som jag lärt mig under dessa träffar och haft absolut störst nytta av så här långt är något som egentligen är simpelt, men som har gjort mina dagar väldigt mycket lättare. Det är att skapa bra rutiner för de små saker jag haft lätt att skjuta upp och som jag nu förstått tagit extremt mycket onödig energi i form av stress och oro. Följande rutiner har jag lagt in i min vardag:

  • Mocka ligghallen och hagen direkt efter att hästarna fått frukost.
  • Förbered foder för dagens alla mål.
  • Svara på SMS och mail direkt.
  • Ringer viktiga samtal direkt efter att jag gjort klart till hästarna på morgonen.
  • Slutat skjuta upp alla göromål.

Nu kan det kanske låta som att jag skjutit upp saker i flera veckor, eller struntat i att mocka åt hästarna och så är absolut inte fallet. Jag är övertygad om att mina hästar inte märker någon större skillnad om jag mockar runt 08.00 eller 10.00 då jag även mockar på kvällen, men det blev för mig en ofantlig skillnad i min motivation när jag la allt “jobbigt” innan frukost istället för efter. Tidigare kunde jag ge hästarna frukost och gå in och äta själv, jag hamnade då lätt i att börja oroa eller stressa inför att jag skulle ringa ett jobbigt samtal eller hade glömt att svara på ett viktigt sms. Det gjorde att jag kände mig trött och att mocka kändes som ett mycket större projekt och något jobbigt som jag dessutom behövde göra. Hade jag sedan ärenden och var på väg hem vid lunch, hungrig och kanske lätt irriterad och kom på att jag inte packat hö-påsar för lunchfodret så blev även det någonting som kändes mycket tyngre än det är. Alla dessa småsaker blev tillsammans en stress och även nått jag irriterade mig på. När jag nu istället gjort klart allting på morgonen innan jag sätter mig och äter frukost startar jag dagen med ett blankt papper och energin som jag fått över i och med att jag slipper den stressen är verkligen guld värd.

Har du saker i ditt liv som du märker tjuvar energi kan jag verkligen rekommendera att skapa en rutin som passar just dig. Även de mornar jag var jättetrött blev stallarbetet så mycket lättare när jag gjorde det på en gång och efter bara någon vecka var det knappt något jag ens märker att jag gjorde. Det går nu av sig själv, lika naturligt som att borsta tänderna på morgonen. Samma sak med telefonsamtal och (i alla fall de flesta) sms, jag svarar direkt och ringer direkt. Dels slipper jag många telefonköer och ger även en bättre service till mina kunder i och med att de får snabba svar. Och även om du redan har rutiner kring de mesta du gör, kan det vara bra att se igenom de då och då. Kanske märker du att det är bättre att du borstar din häst extra ordentligt efter ridpasset istället för innan, för att den eller du har lättare att komma ner i varv då? Kanske får ni ett mycket trevligare pass om ni värmer upp i skogen? Eller så blir du mer närvarande om du mockar och packar höpåsar innan du tar in och sköter om din häst? Kanske ska du bestämma att du ska ha ringt de där jobbiga samtalet eller svarat på chefens mail innan du sätter dig i bilen mot stallet så du inte har det hängandes över dig när du är med din häst? Få saker i livet ser ut på exakt samma sätt hela tiden och jag tror att vi måste våga prova och förändra rutiner och “så här har jag alltid gjort, eller såhär har jag lärt mig”-saker. Funkar det nya inte lika bra som det gamla kan du alltid gå tillbaka, men du kommer aldrig få veta om nått annat funkar bättre om du inte vågar prova.

Har du egna tips på bra rutiner får du hemskt gärna dela med dig.

//Madelene