Helgövning

Tempoväxlingar med lite annat fokus

Att göra tempoväxlingar i balans i vilken gångart den än månne vara sätter både häst och ryttare på prov om man ska göra det snyggt och i balans. För att bevara någon form av flöde genom både dig och hästen när man ökar eller minskar tempo kan vara en utmaning. De allra flesta får någon form av spänning/stelhet både när det går fortare och när det är dags att sakta av, kan vara att man slutar vara i hästens rörelse genom att spänna insida lår, klämma med knät eller räta ut knät för mycket, sätta sig på hela rumpan och luta sig bakåt, trycka sig neråt o framåt i sadeln likt en kaviartub som man ska pressa ur, krampaktigt hålla i tygeln, stelna till i bröstmuskulaturen mm mm. Kroppen är fantastisk vad den kan hitta på.

Tänkte dela med mig av en bild som fungerat bra både på mig och mina elever. Tanken är att du ska bibehålla din lodräta sits, vara i din egen bärighet (centrerad) och be hästen om att ta längre respektive kortare steg oberoende av gångart.

Pingisbollar är ganska små bollar, kan upplevas som lite sköra. Händer det något i dig och/eller i hästen om du tänker att du placerar en pingisboll i vardera armhåla? Pingisbollen ska inte trilla ner och du ska inte knäcka sönder den genom att knipa med överarmen. Om du skulle råka “tappa” pingisbollen, skulle den passera rakt förbi/igenom din höftled eller skulle den ramla bakom eller framför höftleden?

Om du nu rider i vald gångart o har pingisbollarna under armarna och sedan tänker att de växer och blir tennisbolls-stora under armarna, händer det något i din och/eller din häst? Tanken är här att du inte ska börja flaxa med armarna utan bara få känslan av att det blir mer utrymme under armarna, checka även av att bollarna kommer trilla rakt igenom/förbi din höftled om du skulle råka tappa dem så du inte börjar att luta dig bakåt och låser dina möjligheter till rörelse och att vara med i hästens rörelse.

Sedan kan du i tanken krympa tennisbollarna tillbaka till sköra pingisbollar som hela tiden letar uppåt i dina armhålor, kom ihåg att ta ett djupt andetag o gör den mjuka krympningen i utandningen.

Lek lite med att variera utrymmet under armarna i tanken och fundera kring om det påverkar dig på andra ställen i kroppen OCH ger din häst något svar? Påverkar det steglängden i er båda?Händer det något med din andning med tanken på bollarna? Blev du medveten om det händer något nere i ditt bäcken? Upplever du en större rörlighet i ditt bröstben? Bröstmuskulaturens och nackmuskulaturens spänning? Skulderbladen och axlarnas position och rörlighet? Svarade hästen annorlunda?

Önskar dig och din häst en härlig upptäckarhelg!

//Hedvig