Helgövning v.32

☆Bommar

☆Halter

☆Ryggningar minst 10 steg

☆Små volter ca.10m

☆Serpentiner

Dessa moment är så bra och så enkla att använda. Frågan är bara vad vi gör med dem.

Sätt gärna ihop ett övning med 3 eller 4 moment av dessa.

I åtanke behöver vi ha vår checklista. Vi lägger lite extra tanke på att vi vill vara i god balans i sadeln.

Vi kan tänka oss att vi rider utan ben eller att vi har lika mycket tyngd i stigbyglarna som är jordade mot marken. Detta för att hitta balansen mot vår sadel och i vår egen kropp för att låta hästen få utrymme att arbeta under oss i bättre balans.

Vi får absolut inte glömma enkla övningar som dessa ovan. Vill vi lägga till sidvärtesrörelser, övergångar, steglängder, byten mm så går det hur bra som helst, men jag upplever att de enkla momenten ger oss mycket med lätta medel.

Hästen får böja sina leder i bakdelen och får möjlighet att arbeta under sin kropp mer med bakbenen. Hästens rygg får höjas samtidigt som vi ryttare får uppmärksamma var vi har vår balans.

Vi får träna oss på att titta upp och fram medan hästen arbetar fritt under oss.

Vi blir mer samspelta i de olika momenten och när hästen reagerar på våra halter och Ryggningar så har vi också lättare att kommunicera till hästen när vi vill länga steget och få mer energi framåt och kanske uppåt.

Andas ut innan varje moment.

Läs inte bara den texten. Utan gör verkligen det.

Gör en tydlig utandning innan momenten så ska du se att det blir lättare att vara i varje moment och genomföra det på ett avslappnat och smidigt vis.

Serpentinbågar med en liten volt i varje böj är en härlig och lite klurig väg för att utmana balansen hos både häst och ryttare.

Lägg in en halt med ryggning på rakan mellan bågarna så får vi många olika moment i en och samma övning.

Stort lycka till❣