Veckans övning V30

Jag ser ofta ryttare som lätt hamnar i obalans om hästen ändrar huvudpositionen och släpper eller ökar trycket till vår hand. Om hästen till exempel sänker huvudet inför galoppen kan en ibland se att ryttaren följer med framåt med hela sin kropp, vilket i sin tur kan leda till en obalanserad galopp. För att klara av att lättare behålla positronen och inte “bli dragen ur sadeln”, som de kallades när jag red på ridskola, behövs följande:

Centrering- Att du från början sitter rätt i sadeln är A och O för att kunna vara en stabil och följsam ryttare. Våran vikt ska vara jämt fördelat över båda sittbenen, och bäckenet ska ha en neutral position där sittbenen pekar rakt nedåt och bildar en stabil bas för resten av din kropp.

Rätt rörelse- Om vi rör oss tillsammans med våra hästar, dvs följer med i rörelsen med våra sittben och höfter samt har avslappnade lår och ben som tillåter hästen att röra sig blir det mycket enklare för båda oss och hästarna. Det är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta vara centrerade och hålla balansen även i högre gångarter och svårare övningar.

Andning – hur vi andas kan har otroligt stor påvekran på våran hållning, balans och avslappning. Har du svårt att ha en stabil sits med följsam hand rekommenderar jag att försöka andas långt bak i ländryggen. Tänk att du nästan kutar ut lite när du andas ut. En annan bild kan vara att du har en boll i magen som du med hjälp av magmusklerna trycket bakåt mot ryggen när du andas ut, och att den bollen hjälper till att trycka ut den sista luften.

Rätt fördelning av avslappning och styrka- Vi vill att våra ben är avslappnade, men ändå kunna använda våra skänklar, vi vill ta hjälp av magmusklerna för att hålla våran stabilitet, men vara avslappnad i bröstkorgen så att vi kan andas. Vi vill ha staplat axlarna på bröstkorgen så att vi inte behöver använda muskler för att hålla tillbaka axlarna, samtidigt som vi vill ha en viss styrka i handen. Även om stödet mellan våra händer och hästens mun ska vara betydligt mindre än många tror så kan vi inte helt och hållet slappna av i armarna. Att hitta en balans mellan stabilitet och avslappning kan vara svårt, så här kommer en övning som kan hjälpa till att hitta rätt känsla i armen och överkroppen.

Skritta eller stå med hästen stilla. Sträck sedan fram dina händer, en i taget och klia hästen på manken framför sadeln. Lägg märke till vad som hände i din kropp. Har du svårt för vara följsam i handen och lätt tappar balansen när hästen ändrar huvudet kommer du troligtvis upptäcka att du följer med framåt med överkroppen och att din rumpa lättar lite från sadeln. Prova sedan att göra följande:

Stäm av att du sitter centrerat, har staplat dina byggklossar rätt och följer med i hästens rörelse. Förslag på övningar för att göra det:

https://ridningicentrum.com/2019/03/21/checklista/

https://ridningicentrum.com/2019/03/23/394/

Andas minst 10 djupa andetag som jag beskrev ovan. Känn efter att axlarna är placerade över respektive höft och prova sedan göra det rörelsen igen. Förhoppningsvis kommer du nu kunna behålla din position i sadeln och samtidigt få känslan av att dina armar är som “frikopplade” ifrån kroppen. Att de kan röra sig mjukt och följsamt både framåt, bakåt och åt sidan utan att resten av kroppen blir påverkade, samtidigt som du har kraften i ditt centrum och möjlighet att sitta kvar i rätt position även om hästen av någon anledning skulle rycka till eller dra i tygeln. Och kom ihåg, det bästa sättet att slippa en dragkamp du inte kan vinna är att släppa taget.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene