Varför Centrerad Ridning?

Instruktör i Centrerad Ridning level II och Equi-physioterapeut.
– Hur hamnade jag här?

En vanlig missuppfattning är att Centrerad Ridning är ett annat sätt att rida. Det är egentligen en metod eller rättare sagt en pedagogik som lägger fokus på ryttarens kroppsmedvetenhet, inverkan och ger en förståelse för hästens biomekanik.

Pedagogiken togs fram i USA av Sally Swift och idag är Centered Riding® en organisation med medlemmar över hela världen. Som instruktör i Centrerad Ridning har vi en verktygslåda full av instrument för att ge en ryttare instruktioner. Att använda oss av bilder för att beskriva en känsla eller rörelse är vanligt förekommande under en lektion.


Så varför valde jag Centrerad Ridning, förutom den uppenbara anledningen; att jag inte kan skilja på höger och vänster?

Hästbiten blev jag i ung ålder och för mig har det aldrig funnits ett annat alternativ än att mocka bajs, packa höpåsar, bada i lera eller frysa rumpan av mig i ett kallt ridhus. Jag började min ridkarriär på ridskola, fick en egen häst när jag var 13 år, köpte en till häst när jag fyllde 18 år och när min mamma senare köpte en gård så blev det en, två… eh.. många hästar. Hästar är för mig inte en hobby, det är en livsstil, med allt vad det innebär.

När jag var i tjugoårsåldern började jag få ont i ryggen av att rida och letade efter hjälp. Jag sökte mig till tränare som även var utbildade sjukgymnaster, men mitt ryggont ville inte ge med sig. Så jag gick till den mest tillförlitliga källan som finns; Facebook. I en lokal grupp för hästnätverkande frågade jag efter en tränare med fokus på sits och balans. Jag blev tipsad om en instruktör i Centrerad Ridning.

Om jag ska vara ärlig så var min tidigare uppfattning om Centrerad Ridning inte samma som jag har idag. Jag hade fått berättat för mig att “Centrerad Ridning det är när man skrittar runt och tänker glada tankar, du kommer aldrig komma någonstans i din ridning med det där tramset”. Men jag tog en chansning och ringde Sara och det är jag tacksam för idag. Efter några lektioner och bra avsuttna övningar i hemläxa slapp jag ryggont efter ridning. Den här pedagogiken passade mig och min häst perfekt, det blev roligt att rida igen!

På den tiden hade jag nåt enstaka barn eller nybörjarvuxen som red för mig. Snabbt insåg jag att min pedagogik var begränsad. Jag vill ju inspirera andra på samma sätt som jag själv blev inspirerad. Därför utbildade jag mig till instruktör i Centrerad Ridning.

Under mina år som instruktör har jag haft förmånen att träffa inspirerande kunniga människor över hela världen. Jag har träffat kollegor från Sverige, Österrike, Schweiz, Tyskland, Danmark, Finland, Nederländerna och USA. Varje möte har lett till ett stort utbyte av kunskap och gett mig ökad självkännedom. Utbildningen i Centrerad Ridning ledde till att jag ville lära mig mer om hästens fysiologi och biomekanik, därför utbildade jag mig även till Equi-Physioterapeut vid Axelsons Animal Massageschool. Ju längre jag tar mig på min resa, desto mer törstar jag efter mer kunskap.


Nog finns det mål och mening i vår färd

– men det är vägen, som är mödan värd

Karin Boye

// Elettra Sonedotter