Veckans övning v.22 Rida med handväska

Jag har tidigare skrivit om hästar som “välter” i svängarna och ryttare som har svårt att rida korrekta och balanserade volter. I mitt inlägg “Hästen är ryttarens spegel” visade jag med bilder på hur detta ofta beror på att ryttaren av olika skäl lutar överkroppen inåt i svängen. En vanlig orsak till detta är att balanspunkten/tyngdpunkten hamnar i ryttarens inre axel och hästens inre bog.

Här ser vi att ryttaren är lite lutad inåt och framåt. Balanspunkten är markerad med en nästan rund, orange, prick.
Detta är tänkt att vara en häst ovanifrån, i högervarv, med den felaktiga balanspunkten markerad.

Det finns massor av orsaker till och lösningar på detta, men idag vill jag dela med mig av ett tips som jag upplever hjälper många. När vi rider vill vi ha våran balans-/tyngd-punkt så långt ner i sätet som möjligt, en bra bild kan vara att tänka att våra höfter, sittben, svanskota och blygdben bildar en skål som vi sen placerar våran tyngdpunkt i. Vi vill ha lika långt mellan höger armhåla och höft som vi har mellan vänster armhåla och höft, samt samma avstånd mellan högra axeln och vänstra höften, som vänstra axeln och högra höften. Vi vill även ha lika mycket vikt i båda stigbyglarna och under båda sittbenen. Vi vill starta svängen igenom att börja vrida vårat centrum. Men det är lättare sagt än gjort, och en tankebild som kan hjälpa bilden av att rida med en handväska i det yttre armvecket, eller tänka att du blir lite tyngre i den yttre armbågen eller. Det fungerar som ett, huvudsakligen mentalt, motstånd som kan hjälpa både ryttaren och ha rätt balans-/tyngd-punkt. För om du ska bära en handväska i armvecket, utan att vika dig i midjan kommer du automatiskt centrera dig och de allra flesta av oss har burit något (om inte annat en massa höpåsar) på det viset ett flertal gånger i våra liv. Prova i både hörn och volter! Detta gjorde sådan skillnad i galoppiruetterna på min häst och har även hjälpt många av mina elever att få till den där “sista pricken över i:et” i svängarna.

Lycka till och trevlig helg!

//Madelene