En livsviktig checklista

Äntligen sommar. En årstid som de flesta hästägare älskar, dagarna är längre, vädret varmare och de flesta hästar betar på heltid och många slipper helt fodringar och in och utsläpp. Men även om gräs nog kan vara det optimala fodret till våra hästar så medför det även risker. Den kanske största och vanligaste som nog det flesta av oss känner till är fång.

Som ägare till en häst som för 2 år sen fick en lätt fångkänning finns en ständig oro. Även om min häst fick fång av andra orsaker än gräs, inte har ppid eller annan testbar bakomliggande sjukdom och är i fin hull är jag såklart båda försiktig och uppmärksam nu när det börjar finns grönt i hagen. Jag har henne i en skogshage och hon får endast beta korta stunder i en redan nedbetad hage.

Jag är verkligen ingen expert på ämnet, men jag tänkte dela med mig om vad jag gärna fått veta och haft erfarenhet om INNAN mitt sto fick sin fångkänning. Nämligen en checklista, som är mycket mer användbar om en har satt i system att kolla sin häst då och då, så en har en referenspunkt vid eventuell misstanke om fång.

  1. Värme – Känn på alla hästens hovar om de är varma och dokumentera gärna mönster i hovens temperatur. Det är vanligt att hästen blir varm i en eller flera hovar efter ridning, skoning, en varm sommar dag eller vid andra tillfällen. Men känner du till vilken temperatur din häst normalt sätt har är det lätt att tidigt upptäck förstadiet till fång. En kan även upptäcka hovbölder och andra skador genom att dagligen känna om hästen är varm om hoven. Detta känner du på hoväggen, lämpligen genom att lägga handflatan precis under kronranden.
  2. Puls-En levande häst har puls i sina ben, men är ju fler gånger du känner efter hästens puls, desto lättare märker du om den har förhöjd puls, vilket är de en menar när man pratar om fång och slarvigt säger “den har puls”. Förhöjd puls syftar till att det pulserar hårdare, precis som det gör på oss människor med om vi tex har klämt oss eller skadat oss. Att regelbundet (helst dagligen) känna på hästens puls gör att du snabbt märker om något inte stämmer. Även pulsen kan bli starkare vid tex en hovböld eller vrickning vilket såklart också är bra att upptäcka i tid.
  3. “Fång-vänding”– Kort och gått, en bakdelsvändning för hand. Det en vill se är att hästen kliver över med de ena frambenet över det andra, en rörelse som gör ont även vid väldigt mild fång. Det var till stor del det som gjorde att jag och veterinären kunde bekräfta fången på min häst. Också detta blir så mycket mer användbart om du då och då gör det med din häst så att du vet hur den i vanliga fall vänder. Då kan du märka även små skillnader vilket kan göra stor skillnad för konvalescenten efter ett fånganfall. Du vill be hästen flytta sig med hjälp av grimskaftet och inte genom att trycka den ifrån dig med handen. Ofta vänder vi våra hästar snävt när vi ställer de på gången eller går ut från stallet, passa på och kolla hur mycket den häst kliver över med det yttre frambenet framför det inre. En häst som har mild fång trippar mer runt och vill inte ha den extra belastningen som det innebär att korsa frambenen.
Foto av Mike på Pexels.com

Jag hoppas att ni alla slipper “få användning” av checklistan vid misstänkta eller konstaterade fånganfall, men uppmanar er att lägga in den i er vardagliga rutin. Vid misstanke om fång ska veterinär självklart kontaktas för att undersöka hästen.

Trevlig sommar!

//Madelene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s