Andning hjälper

Bli medveten om din andning

Kommer du ihåg att andas under ridpasset? Att du andas det vet vi, du är antagligen inte blå om läpparna och trillar av hästen p.g.a. yrsel orsakat av syrebrist. Men HUR andas du?

Idag är väldigt många i mer eller mindre konstant stress, det vet vi påverkar andningen. Dessutom leder ofta stress till dålig hållning vilket också påverkar vår förmåga att tillåta luften komma ner i våra lungor.

Om någon ber dig att andas djupa andetag, hur upplever du det i kroppen? Börjar du ta i för att få ner luften djup i lungorna för nu banne mig ska du bli världsbäst på att djupandas? Börjar du suga in all luft i hela rummet genom näsan för att sedan trycka ut den genom munnen?

Om du lägger ena handen på magen och så andas du, rör sig din hand?

Om nej, då andas du högt uppe i bröstkorgen, stressandas. Axlarna går upp mot öronen när du andas in och släpps ner när du andas ut.
För mig fungerar då att sätta händerna i sidorna och hålla om bröstkorgen strax under armhålorna med tummarna mot ryggsidan. Sedan trycka ut all luft ur lungorna och notera att bröstkorgen följer med in och blir mindre i omfång. Sedan andas in och notera att bröstkorgen vidgar sig, även i sidled. Andas så några gånger och fundera kring om du kan andas in mot dina tummar på ryggen och om det blir en annan upplevelse. Ta sedan bort händerna andas några gånger till och notera om din andning har förändrats.

Om ja, åker handen på magen in eller ut när du andas in?

Åker handen in när du andas in är du högt uppe i bröstkorgen och andas, försöka att slappna av i diafragma-muskeln och se om du kan tillåta bröstkorgen att vidja sig i alla riktningar och så magen buppar ut när du andas in. Prova att göra övningen jag förklara i stycket ovan och se om den hjälper.

Åker handen ut så andas du antagligen där du ska. Då kan du fråga dig hur du upplever din korsrygg (där ryggraden fäster i bäckenet eller strax ovanför), ett tips är att lägga din andra hand där. Kan du tillåta andningen även där? Kan upplevelsen vara att ryggen blir bred när du andas in och behålla den breda känslan när du andas ut? Kan känslan vara att ryggen blir aningens rörlig/levande och att ev. småspänningar i korsryggen släpper?

Händer det något mer i kroppen när du andas med “magen” både när du bara är människa och när du är ryttare? När du sitter i sadeln, upplever du att hästen ger dig andra svar när du kommer ihåg att andas än när du glömmer bort att andas på ett tag? Om du tar ett andetag precis innan du ska t.ex. lägga en volt och kommer ihåg att andas även när du är på volten, blir det någon skillnad?

Om du medvetet håller andan en stund så börjar du nog så småningom lägga märke till att kroppen börjar stelna till på sina håll, gör du det till häst så lär du märka att hästen inte riktigt svarar som du vill eller helt plötsligt får bråttom, ev. blir trögare beroende på hästens psyke.

Håller du andan på inandningen så ökar du pulsen. Håller du andan när du andas ut sänker du pulsen.

Jag gillar tanken att låta luften virvla in i lungorna helt obehindrat överallt och vidga lungorna för att sedan virvla ut lika obehindrat. Eller nedanstående