Vad har du för soundtrack till din trav?

Jag tycker om att tänka mig ridningen som en dans där jag för och hästen följer. Varje gångart har sin takt, traven tillexempel är ju tvåtaktig. Om du rider lätt i traven (och sitter på rätt sittben) så kommer hästen att lyfta sitt inre bakben varje gång du ställer dig upp och sitt yttre bakben varje gång du sätter dig ner. Du vill ju ha en jämn takt i traven, vilket innebär att du behöver vara lika länge ovanför sadeln som nere i sadeln. För att hitta takten tycker jag om att hitta en bra låt jag kan sjunga till min trav. Även i körningen har jag nytta av att hitta den jämna takten i mitt ekipage , framförallt när jag kör par.

Olika storlek på häst (olika steglängd) behöver olika låtval. Ytterligare en god effekt av att sjunga är att man även börjar andas och därmed minskar spänning och trötthet, sänker  tyngdpunkten, engagerar dina djupa inre muskler och hjälper din häst att bli lugnare och mer uppmärksam.

Nedan vill jag dela med mig av låtar som jag och mina elever använder för att hitta takten i traven, klicka på länken om du vill lyssna. Vilken låt sjunger du när du travar?