Vilket bakben lyfter din häst?

En övning som vi kan göra uppsuttet både ut i skogen, efter vägarna eller på ridbanan är att träna oss att uppfatta vilket ben hästen lyfter.

Jag fokuserar oftast på bakbenen eftersom det är de som jag brukar vilja länga stegen på. Kan absolut vara nyttigt att träna oss på alla fyra benen. Jag känner att det är lättare att ta två först.

Varför?

Jo om jag är helt rak nu så är det ett väldigt sparkande och pickande i hästens sidor många gånger. Det tycker jag är onödigt. När hästen har sitt högra bakben i marken så har vår skänkel ingen vidare inverkan. Så de gånger vi nu vill ge en stöttande skänkel så kan vi väl åtminstone ge den när den gör någon nytta?

Jag brukar tänka på hur hästens mage förflyttar sig. Det är lättast för mig att ta till mig. Den flyttar sig från den sida där hästen vill lyfta fram sitt ben. Åker magen från min insida av benet så kan jag i samma stund nyttja skänkeln.

Jag vet att någon tänker på hur sidorna reser sig och sänker sig när hästen lyfter fram sitt ben.

Andra tips är att använda en härlig vän som säger till när hästen lyfter sitt ben.

Speglar är också väldigt bra.

Eller göra halt och gissa vilket bakben som står framåt och vilket som är längst bak. Det ben som är längst bak är det som hästen sedan börjar gå med. Så är hästens högra ben längst bak så behöver du bara ge skänkelhjälp på höger sida egentligen? Eller kickar du hästen i båda sidorna samtidigt? Onödigt.

Lägg några minuter på denna övning.

Det vinner ni båda på. Medvetenhet om rörelse och mindre antal hjälper än vad som är onödigt är väl alltid trevligt.

Lycka till och ha en underbar helg!

One Comment

Comments are closed.