Viljan till utveckling

Den här bilden dök upp i mitt flöde på Facebook härom dagen och det fick mig fundera kring viljan att utvecklas och lära nytt.


Elettra skrev ett inlägg för några veckor sedan om motivation och mål och jag var inne och nosade lite och ställde frågor kring området varför vi gör som vi gör i mitt första inlägg här på bloggen.

I min roll som instruktör, och även som hästtränare, är en av de bästa delarna att vägleda och se en person, eller häst, vidga sina vyer och växa i sig själv.

Det är väldigt lätt att komma på ursäkter till varför man inte ska göra saker, framför allt när man redan har tagit på sig alldeles för mycket måsten, borden och ska’n. En annan anledning kan ju vara att man lyssnar för mycket på andras åsikter som i vissa fall grundar sig i andra värderingar än dina egna, eller helt saknar grund i ämnet som intresserar dig.

Jag tror att det är fler än jag som när vi tar oss tiden att faktiskt åka iväg på den där kursen, tar den där lektionen för instruktören vi gillar eller är nyfikna på, ringer det där samtalet, bokar tiden, tar reda på fakta osv, så känner vi oss väldigt nöjda med oss själva, och kanske till och med inspirerade och motiverade att fortsätta utforska världen och våra egna gränser. I värsta fall så vet vi i vilken riktning vi inte vill gå och det kan ju vara revolutionerande i sig och leda till att vi vill utforska en annan väg.

Viljan till utveckling och förändring måste finnas hos individen för att vi som instruktörer ska kunna göra vårat jobb så bra som möjligt.
När den viljan finns där och man bygger upp en relation där båda parter känner sig trygga och engagerade till att utforska gränserna för nytt lärande, ny kunskap, nya styrkor, hitta svagheter man jobbar igenom, befästa de kunskaper man fått och komma på nya lösningar på ev utmaningar som kommer upp, det är fantastiskt kul och inspirerande. Att se en person växa med kunskap, erfarenhet och utforskarglädje, att ibland få tillåtelse och möjlighet att utmana gränserna i en persons trygghetszon för att man vet att den kan o sedan se kvittot i ett stort leende, det är magiskt som instruktör!

Samma sak i relationen till hästen. Hästar är nyfikna av naturen och vi använder oss av det och deras fantastiska egenskap till problemlösning när vi bygger relation med dem och i vår träning av dem. Att skapa en känsla av trygghet hos hästen så den behåller sin nyfikenhet och viljan att förstå vad vi vill. Att testa och utöka deras trygghetszon inkl. relationen häst-människa är grunden för allt i min mening.

Prova något nytt
Tänk annorlunda
Förvåna dig själv

Vad/vem har varit en stor hjälp i din utveckling så här långt? Är du medveten om någon utvecklingsfas som du genomgår just nu?

One Comment

Comments are closed.