Hitta din motivation

Enligt Wikipedia är motivation “det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar.”

Har du funderat över vad som är ditt mål med träningen och vilka delmål du vill uppnå under vägen?

Ta dig en stund och fundera över vad du har för mål med din träning. Skriv gärna ner ditt mål så att du har det på papper. Några frågor du kan ställa dig själv när du sätter upp dina mål är:

  • Var vill jag nå? (Långsiktigt mål)
  • Är målet realistiskt just nu (eller behöver jag dela upp det i delmål?)
  • Vad behöver jag för att komma dit?
  • Vilka behöver jag i mitt team?
delmål

Delmål fungerar som hålltider och är ett bra tillfälle för utvärdering och eventuell förändring av planen. När du utvärderar kan du fundera på vad du är nöjd med och vad du kan förbättra till nästa gång. Ta gärna bilder eller filma dina träningar/tävlingar för att kunna jämföra dina resultat under resans gång.

Motivation

En väg till satsning är aldrig rak och ibland är det lätt att tappa motivationen på vägen. För att hitta din motivation i träningen kan du fundera över följande punkter:

  • Vad brinner jag för?
  • Vad får mig att prestera?
  • När presterar jag som bäst?
  • Vad tar bort fokus från prestationen?
  • Hitta ett motto som stärker dig som du kan ta till när du tvivlar på dig själv

..och glöm inte bort att ha roligt! Det är viktigt att det finns glädje mellan dig och din häst.

teamet

I ditt team kan det ingå flera personer som bidrar med sin specifika kunskap, exempelvis: hästen, tränare, groom, hovslagare, equiterapeut, naprapat, veterinär. Vilka personer är med i ditt team och vilken roll har de? Saknas det någon i ditt team?

förebilder

Har du någon förebild? Använd din förebild som motivation! Vad är det du ser upp till hos den personen och vad har den personen för egenskaper som du gillar? Studera andra ryttare och kuskar, fundera över vad de gör bra och vad de personerna gör för att lyckas med sin träning eller tävlingsprestation. Prova att applicera det i din egen träning och kopiera sedan det du tycker är bra. Plocka russinen ur kakan helt enkelt! Här kan du läsa om vilka mina förebilder är och varför jag ser upp till dem.

och kom ihåg!

Man blir bättre på det man faktiskt tränar!

“Det finns alltid sätt att hitta motivation för att nå upp till nya nivåer. Skriv om det, dröm om det. Men sen måste du omvandla dem till verklighet. Drömma räcker inte”


Dan Gable

Vill du ha hjälp att nå dina mål?

Just nu går jag en utbildning i SWUS Uppbyggande Träning för häst. I utbildningen ingår det att jag håller en studiecirkel där vi tillsammans hjälps åt med ett träningsupplägg för att nå dina mål för 2019. Kostnaden för kursmaterialet ligger på ca 250 kronor. Jag planerar att hålla studiecirkeln i Norrtälje, med personliga uppföljningar under året. Vill du veta mer om SWUS Uppbyggande Träning, gå in på; www.susannewidner.com

Är du intresserad av att vara med i studiecirkeln? Mer info och kontaktuppgifter hittar du här: www.elettra.se

One Comment

Comments are closed.