Inget hästliv utan hage

Ingen häst utan hovar och inget hästliv utan hage. Jag tror inte det finns någon hästägare som inte vill att deras häst ska må bra. Jag tror att vi alla gör det vi tror är det bästa, men ibland glömmer vi bort att hästar faktiskt är flockdjur som naturligt rör sig större delen av dygnet. Vi kanske är oroliga att de ska skada sig, har svårt att våga släppa de på ojämn mark, rädda för att de ska bli sparkade men hästar kommer alltid vara hästar och vi kan inte skydda de från allt.

Jag har valt att bygga min vinterhage i skogen, detta medförde ett megajobb med att röja i höstas men det är verkligen värt det nu i efterhand. Jag har klätt in de flesta träd med plastnät så det inte ska bli uppätna och sågat av grenarna på granarna så det blir ljusare och mer öppet. Hästarna mår superbra i skogen, och trots ojämn mark, stubbar, stock och sten har det inte haft ett enda sår.

Som nybliven gårdsägare ska jag både bygga stall, lösdrift, ridbana och hagar och det känns som att jag inte gör annat än att planera. Samtidigt hör jag talas om folk som inte blir erbjudna bete då hästarna gått kvar i sommarhagen då staketet i vinterhagen var för dåligt. Jag hör folk vars hästar rymt som en effekt av hängande tråd och andra som inte har en aning om hur lång stängsellängd deras elaggregat klara av. Samtidigt varnas det redan för skogs och gräsbränder här i Värmland och det finns inget regn i sikte de närmaste två veckorna enligt prognosen. Våren kommer numera 1 vecka tidigare än för 100år sen och jag är nog inte ensam om att vara orolig för att sommaren 2019 ska bli lika torr som fjolåret.

Detta ställer högre och högre karv på oss hästägare, både att se till att vi har åkrar att skörda foder på och att vi ser till att ge våra hästar en meningsfull vardag de 23 timmar om dygnet som vi inte rider dem. Jag sitter inte med alla svar men jag vill ändå uppmuntra er åt att fundara och planera lite extra inför betet och även se över om hästarna kan få en roligare och bättre vinterhage.

En sak jag gjort här hemma som jag är väldigt nöjd med är en sluss eller passage som gör att hästarna kommer ha tillgång till vinterhagen (en stor skogshage) och ligghallen även på sommaren. Hästarna kommer få vatten i vinterhagen och alltså naturligt få motion då det behöver gå en bit för att dricka och få skydd. Detta gör att en får lite extra jobb med att verkligen se att alla dricker och vi kommer även behöv några extra täckprov för att ha koll på masken. Men det ger fördelen med mera motion, bättre nyttjade av vår mark och även möjlighet att öppna till fältet när det kommit mycket snö så det får lite variation även på vintern.

Vad gäller sommarhagarna rekommenderar jag er verkligen att se över och sätta nya stopl nu. Helst förra veckan. Även om betessäsången känns långt bort är det 100 gånger enklare att stopla nu än i sommar om det blir torrt. Jag började bygga sommarhagen förra veckan och satte sista kanten idag vilket var bra mycket jobbigare på det ställen det börjar bli ordentligt torrt. Sen skilljer sig klimatet i Sverige såklart och i norr har knappt snön smält men min poäng är: vänta inte tills dagarna innan betessläpp utan gör det så fort som möjligt, mesta för att det är enklare ju blötare marken är men även för att det är otroligt skönt att ha det gjort och man slipper alla “nödlösningar” som gärna blir om man gör ordning hagen dagen innan betessläpp.

Blir det ett “dåligt år” i år med, så lagra extra tråd och plaststopl och dela upp hagen. Släpp inte hästarna på allt på en gång. Det är bättre att se till att du har ett bra näringsrikt bete som du kan spara på genom att dela av och flytta steketet några gånger i veckan så hästarna inte får tillgång till allt på en gång, än ett dåligt bete som kräver att hästarna behöver tillgång till hela hagen för att få i sig tillräckligt.

Få plöjer beteshagarna vilket gör att det gärna blir just ett dåligt bete, har man inte möjlighet att plöja kan isäde vara ett alternativ. Vi har sått isäde i år men en fröblandning anpassad för hästar då våra fält inte har brukas ordentligt på flera år. Detta då vi inte hade möjlighet att plöja i år. Vi har även kört flera vändor med en gräsharv och ser redan skillnad på våra fält och grannens som inte det inte gjorts nått med. En annan bra sak är att putsa betet med en betesputs om man ser att hästarna inte äter allt. Då slipper man långa strån och “rator” och det man putsar ner ger ny näring åt det gräset som hästarna faktiskt vill äta.

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av lite tips, eller åtminstone berätta hur jag gör, för att förenkla hagbygget.

När jag skulle stänga in våra åkrar kring huset fick jag faktiskt riktig prestationsångest. Jag avskyr snea staket, inte bara ur estetisk synpunkt utan även för att tråden inte alls håller sig sträckt lika bra på lång sikt. Sista jag byggda hagar var förra sommaren när jag hyrde ett stall och vi testade flera olika sätt för att få stolarna på en rak linje, men inget funkade. Jag frågade även runt utan att få några direkt bra råd.

Lösningen var inte avancerad alls, men jag hade testat det mesta innan; lägga ut tråden på marken, gått iväg och kollat på stolparna får långt håll, lagt ut en planka osv. Det en gör är helt enklt att man sätter upp hörnstålparnan och sedan en isolator i rätt höjd för undertråden på varje och sedan spänner tråden allt en kan och sätter stolarna efter den. Tips är att inte göra detta när det blåser alldeles för mycket.

Nästa tips är att vara noga och sätta stötter i alla hörn. Alltingen såhär om du har ett “runt” hörn eller bara på diagonalen om hörent är 90°. När du sätter upp stötterna bör du ha släppt på tråden så stolparna inte dras åt nått håll.

Och snåla inte med stolen, det blir mycket mycket bättre med max 5 meter emellan än med 6m eller 7m som jag fick lära mig att man skulle ha.

Om du inte redan har en: investera i en iborrningshylsa för Isolatorer. Den kostar en hundring men sparar så mycket tid. Använd en plaststolpe som du markerar vilken höjd trådarna ska vara i som måttstock så du får raka linjer med tråd. Inte bara för det estetiska utan även för att minska risken att tråden blåser ut eller blir slak.

Sist men inte minst, använd en pall när du ska slå i stoparna, åtminstone om du är under 180cm. Det sparar på kroppen och du ökar chansen att träffa mitt över hela stolen vilket minskar risken för att stolarna går söder i toppen och gör att du behöver slå färre gånger för att få ner stolpen.

Lycka till!

//Madelene Libonius