Hur vill du vägleda din häst?

Kan du lyfta hästens rygg utan att påverka den med tygeltag och stränga skänklar? Kan du be din häst att gå i ett långsammare tempo med bibehållen energi, utan att synligt påverka den med dina hjälper? Kan du ställa hästen rätt på volten utan att korrigera huvudet och hälsena position med tyglarna?

Trots att jag tränat centrerad ridning i säkert 10 år fascineras jag ofta över hur ofantligt stor inverkan min kropp har på hästens. Att det allra flesta hästar men enkelhet följer med oss, och faktiskt blir ett med oss, så länge vi lärt oss leda på rätt sätt samt följa med hästarna när den gör de vi bett om. Att det är fullt möjligt att genom att endast ändra våran egen kropp och energi kan vi styra både riktning, energi, takt, tempo och ställning på våra hästar.

Jag skulle vilja be dig gör att experiment nästa gång du rider ostört, gärna på en inhägnad plats där både du och din häst kan slappna av. Testa att rid på halvlånga tyglar. Blir medveten om din andning och försök att inte spänna dig. Känn in hästens rörelse och försök att följa med i skritten. Känn att du har en låg tyngdpunkt och att den dina sittben rör sig åt rätt håll. Börja sedan att experimentera. Testa om du kan röra dig långsammare och se om hästen följer med. Se om du kan vända hästen genom att vända din kropp. Försök öka takten och tempot genom att bli mer energisk och genom att försiktigt öka rörelsen i sätet. Det ska ske mest innom dig, tänk att du har en inre kropp och att den yttre kroppen mest följer med och vägleder hästen. Var noga med dina mjuka ögon eller blunda en stund om de gör det enklare.

Känns det som att du får ett gensvar från hästen kan du även testa att tänka att du har en vaskrenasre under varje sittben. Varje gång ditt sittben rör sig uppåt tänker du att du med hjälp av din vaskrenasre “drar” upp hästens rygg lite extra. Du kan tänka att hästen ska blir högre och lyfta upp dig med hela sin rygg. Det gäller att du inte glömmer att andas och slappna av i dit säte så hästen “får plats” att höja ryggen.

Testa och se att de finns fler sätt att vägleda din häst på utan skarpa hjälper. Försök att arbeta tillsammans med din häst, inte emot den. Ser du ert umgänge som en tävling där du hela tiden behöver vinna över den häst? Sluta med det, och börja ta er an utmaningarna tillsammans istället.

Lycka till!

//Madelene Libonius