Snö, spänningar och smältande glass

I förra veckan hann jag ta fram vårjackan. Givetvis bjöd helgen därför på ett snöoväder värt namnet. Snö i mars får man räkna med – decimetertjock snö som ligger kvar i en vecka, kanske fler, är förvisso lite dystert, men det är fortfarande ljust vid 19 på kvällen så jag är ändå vid relativt gott mod. När snön så småningom börjar smälta bort, däremot, kommer halkan. Jag har fått många frågor från välmenande fotgängare som undrar ifall min häst klarar av att gå på isen. ”Han har broddar”, svarar jag då glatt.

På den fronten är jag själv sämre. Eftersom jag är extremt bra på att trilla omkull och sträckan mellan bussen och stallet inte alltid är sandad köpte jag faktiskt ett par broddar i fjol – ett fantastiskt inköp, rekommenderar dem varmt, OAVSETT ålder! – men jag är också nästan lika bra på att glömma att packa dem när jag går hemifrån. Med broddarna går jag självsäkert och glatt i nästan samma takt som på barmark – utan dem spänner jag hela kroppen, redo att försöka parera ett eventuellt fall. Att det dessutom är kallt (och känns desto kallare när man inte kan gå fort) lägger om möjligt på ytterligare spänningar.

Dessa spänningar har jag märkt att jag tar med mig upp på hästryggen, i kombination med en lätt oro (och följaktligen ytterligare spänningar!) över att hästen ska halka, broddarna till trots. Vi som gillar centrerad ridning vet att spänningar är av ondo för såväl hästen som för oss själva, och att hästen speglar ryttaren – är vi spända ber vi, mer eller mindre medvetet, hästen att spänna sig på samma sätt.

För att släppa på spänningarna brukar jag använda mig av Sally Swifts ”vanliga” övningar. Min favoritövning kallar jag för glassen – man tänker sig att ens egna ben är gjorda av glass som smälter ned längs hästens sidor (att glass förblir fryst när det är minusgrader ute behöver vi inte låtsas om). I en annan utmärkt övning föreställer man sig att ens armar är vattenslangar där vattnet flödar ut genom händerna. Jag brukar också göra snabbvarianter av den så kallade ”body-scanningen” – mer beskriven i detalj i ett kalenderinlägg från 2021 års CR-adventskalender, se den här eller här. Alla dessa övningar finns att hitta i Sally Swifts böcker.

Sist men inte minst – glöm inte att andas! Lycka till, och ta det försiktigt på isen!