Uppdateringar och undervisningsglädje

Min semester den här sommaren har bestått av hästkurser. Två CR-instruktörsuppdateringar och en Tellington TTouch-kurs har jag varit på (mer om den sistnämnda kan ni läsa i ett tidigare blogginlägg av Elettra), och i morgon stundar ännu en tellingtonkurs. I efterhand var det nog lite väl många kurser på en och samma gång, om du frågar såväl plånboken som mina djur och djurvaktare, men oerhört lärorikt och roligt har det varit.

För att få behålla sin titel som centrerad ridinstruktör behöver man vara med på en uppdatering vartannat år. Uppdateringarna leds av nivå IV-instruktörer från hela världen, inbjudna av vår ”egen” fyra Lotta Månsson-Söderström. Under uppdateringarna jobbar vi både av- och uppsuttet, som instruktörer och som elever. Eftersom jag gick grundutbildningen i fjol behövde jag egentligen inte uppdatera förrän nästa år, men jag törstade efter både kunskap och inspiration – och efter den fina gemenskapen från grundutbildningen (”ettan”) – och ville därför vara med igen redan i år.

Den första uppdateringen var med Nelleke Deen från Nederländerna. Med Nelleke jobbade vi mycket med pilatesbollar. Vi övade på att känna in hästens rörelser, och på att hitta balansen mellan att sätta igång hästen – att ge den en rörelse – och att därefter vara följsam i den rörelse hästen ger oss. Pilatesbollen visar tydligt om den galopprörelse våra sittben rör sig i faktiskt leder till en galopp rakt framåt eller snarare en sned galopp nästan i sidled, där vi (oavsiktligt) ber hästen om en svängande bukrörelse snarare än en rullande rörelse framåt. Arbetet med pilatesbollarna tog vi med oss upp på hästryggen, där vi övade på riktningar och att styra med kroppscentrat. Vi pratade också om att man, genom att öva en rörelse i det starka varvet, lär den svaga sidan hur det ska kännas när det är rätt och därför gör det lättare att veta vad man letar efter i det svagare varvet – vilket gäller såväl häst som ryttare. Jag tog med mig många nya insikter och lärdomar hem från Nellekes kurs, tillsammans med en vilja och motivation att undervisa mer.

Kanadensiska Sue Falkner-Marchs uppdatering – som ägde rum så sent som den här veckan och är ännu mer färsk i minnet – gav även den många nya verktyg till CR-verktygslådan. Sue ledde en uppdatering som både var mycket lekfull och samtidigt väldigt professionell, innehålls- och kunskapsrik, vilket jag uppskattade mycket. Med Sue blev det extra mycket avsuttet arbete då det en av dagarna regnade så mycket att vi valde att inte rida. På Alexanderhästen fick vi lära oss en ny variant av höftrelease, och vi fick på trampoliner demonstrerat för oss skillnaden i vår lätthet som ryttare om vi strävar uppåt jämfört med nedåt i vår svikt. Uppåtrörelsen var ett återkommande tema i diverse olika övningar, även uppsuttet. En mycket användbar övning – som visade sig vara avgörande för min egen förmåga att fatta galopp på en ny häst – använde känslan av att bli ”omfamnad” av en handduk längs den nedre delen av ryggen för att hitta balans och centrering. I en annan övning förvandlades vi tillsammans med hästen till stora kattdjur som rörde sig med hela kroppen.

Många lärdomar och minst lika många skratt – jag längtar redan till nästa års uppdateringar. Till dess hoppas jag på möjligheter att undervisa desto mer, för att ge vidare all den kunskap och glädje jag själv fått ta emot och uppleva under dagarna i Östervåla.

Foto: Pernilla Elving