Får du besök av småfolket?

Har du hört talas om trollflätor, tomteflätor, eller vitterflätor? Enligt gammal folktro så är det småfolken/hustomten som gör flätor på hästar som de tycker om. Flätorna sägs bringa lycka och beskydd åt gården och hästen så vill man hålla sig väl med både tomte och småfolk så ska man inte ta bort dem.

I annan folktro så sägs det att när ett barn dör så gråter alla himlens änglar men tårarna förstör sikten och gör det svårt för barnen att hitta till himlen. Så feerna kommer till undsättning för att hjälpa barnen, men feerna är för små att ta sig till himlen på egen hand. Så de flätar en tygel i hästens man och lånar hästen och i skydd av nattens mörker tar de med sig barnet upp till himlen. Om du klipper av flätorna eller stubbar manen så kan feerna inte låna din häst och hjälpa barnen. 💕