Hitta centrering genom ytterligheter

Att vara centrerad tror jag vi alla är överens om är att sträva om i ridningen, både för våran egen och för hästens skull. Men att hitta sin mittpunkt är inte alltid helt enkelt. Ofta är vi lite ojämna i kroppen och de sättet vi är vana att sitta på är såklart ofta de vi upplever som rakt, vilket kan göra de svårt att veta om vi sitter “rätt” eller inte. Här kommer mitt bästa tips på hur du på egen hand kan leta efter och hitta centreringen, alltså de läge där du har en rak linje mellan huvud, axel, höft och fot samt har dina byggklossar staplade i balans på varandra.

Du kan egentligen börja både från huvudet och foten, men jag brukar börja, och kommer beskriva hur du gör, med start nerifrån och upp.

Det går simpelt nog ut på att gå från en ytterlighet till den motsatta för att sedan successivt göra rörelsen mindre och mindre tills du tillslut är precis i mitten. Gör de gärna sakta och låt de ta tid i början, desto mer du tränar desto enklare kommer de gå att hitta rätt. Börja med att flytta vikten fram och tillbaka över foten, alltså lägg vikt i tån, sen i hälen. Minska sedan rörelsen gradvis tills du upplever att vikten är jämt fördelad över foten. Gör sedan samma sak men istället för framåt och tillbaka går du i sidled från höger till vänster. Du låter alltså vikten komma till höger sida av dina båda fötter, och sedan vänster. Därefter går du med fokus till ditt bäcken. Tänk dig att du är som en boxningssäck med en tyngd i botten som alltid rester sig rakt upp igen, även om en slår till den med all sin kraft. Eller som en sån leksak som är på bilden under. Låt tyngden i botten vara din tyngdpunkt som du vill ska ligga i bäckenet och rör sedan överkroppen fram och tillbaka med hjälp av eller igenom att röra ditt bäcken. Du kan tänka att du vill rulla tyngdpunkten så långt fram du kan igenom att luta dig framåt och så långt bak du kan igenom att luta dig bakåt. De viktiga är att ryggen förblir rak och att rörelsen sker i din höftled. När du gjort de några gånger, minskar du rörelsen tills du hittat din mittpunkt. Sedan gör du lika dant i sidled. När du är i mitten kan en uppleva de som att en är i den positionen där en är som längst, alltså där hjässan är som närmast himmelen.

Samma procedur görs sedan med bröstkorgen och sist med huvudet. Ta de väldigt försiktigt med huvudet så att inte nacken tar skada. När vi gör övningen med huvudet tas de, liksom andra delar fram och tillbaka, sedan tittar du från höger till vänster och slutligen lutar du huvudet åt sidan, så att ena öronsnibben kommer närmare axeln. Alla tre steg görs precis som tidigare igenom att först gå nästan så långt vi kan och sedan successivt göra mindre och mindre tills vi är i mitten. Stanna gärna upp i känslan efteråt och presentera för din kropp att såhär vill du att den känns.

Och kom i håg att den bästa träningen är den som blir gjord, och att ta en del eller en riktig om dagen( kanske i bilen innan du ska in på möte och behöver bli mer närvarande i nuet och i din egen kropp) är bättre än inget. 🙂

//Madelene Libonius

http://www.amity.nu