Upplev din omgivning

Den som kan upplevas som mest abstrakt av grundstenarna i centrerad ridning är det som Sally Swift kallade ”mjuka ögon”. Mjuka ögon har vi när vi slappnar av i synnerven och musklerna kring ögonen, vi öppnar upp vårt vidvinkelseende och blir medvetna om vår omgivning. 

Motsatsen till ”mjuka ögon” är ”hårda ögon” eller stirrande blick. När vi fokuserar på en punkt, tillexempel hästens öron eller ett skrämmande föremål kan vi lätt få till följd; spänningar i kroppen, tunnelseende eller att vi håller andan. 

Vad som inte är lika självklart är att vi även kan få hårda ögon inåt. Hårda ögon inåt kan upplevas som om du fastnar i din egen kropp eller får en ögonbindel på dig. Hårda ögon inåt kan du få när din inre kritiker sitter på axeln, av prestationskrav eller om du fastnat i detaljer i din egen kropp.

Om det händer dig, ta en stund att räta ut rynkorna i pannan och kring ögonen. Bli medveten om din kropp, hästens kropp och omgivningarna runt er.