Veckans övning v. 14 – filma

Att behöva hålla avstånd har gjort att flera av mina kollegor börjat hålla sina lektioner på distans. Jag har fortfarande de flesta lektioner som vanligt, men förbereder mig på att hålla lektioner via tex Ridesum framöver.

Detta har påmint mig om en vana jag ägnade mig mycket åt för nått år sen, nämligen att filma när jag rider. Det är så otroligt nyttigt att jag blir lite irriterad på mig själv att jag inte gör det oftare. Att få se hur man faktiskt ser ut och hur hästen går är verkligen en guldgruva för utvecklingen.

Photo by Terje Sollie on Pexels.com

Jag tänker att rådende situation med hemarbete, inställda evenemang och ljusare kvällar ger de flesta av oss ett kanonläge att testa detta. Det kan verka lite trixigt, särskilt första gången, men när man väl kommit igång brukar det inte ta många minuter extra att rigga kameran eller mobilen och trycka på play.

Jag tänkte ge er förslag på saker att titta efter, men först vill jag understryka att det verkligen inte handlar om att klanka ner och ösa negativitet över sin ridning eller sin häst. Tänk er att ni kollar på en vän som rider, då är vi oftast snällare. Inget blir bättre av att man känner sig misslyckad, utan utgå från att du gjort ditt bästa, utifrån den kunskapen du hade vid tillfället och sätt upp en realistisk målbild. För att få ett bra resultat anser jag att du helst ska se ut max 3 saker att ta med till nästa ridtur. För om listan blir en 57 grejer du tycker att du ska förbättra så blir det lätt pannkaka av allting.

Här kommer en liten checklista med förslag på saker du kan kolla efter.

 • Har du staplat dina byggklossar rätt? Dvs. Har du en rak linje mellan foten, höften och axeln?
 • Svnaknar du?
 • Är huvudet balanserat ovanför dig, tittar du ner eller lutar huvudet åt nått håll?
 • Rör du dig tillsammans med din häst eller blir du skumpig eller spänd?
 • Ser din kropp och balans likadan ut i båda varven? Många har som ovana att tex lyfta ena axeln eller böja ena benet mer.
 • Börjar du svänga ifrån ditt centrum med dina höftögon eller vrider du på överkroppen först?
 • Är din hand stilla?
 • Tappar du balansen i någon övning?
 • Hur går din häst? Har den mer vikt på sina bakben än sina framben?
 • Har den huvudet och halsen i en bra position eller kommer den in bakom lod eller bär halsen för högt?
 • Blir den stressad eller spänd i någon övning?
 • Är det någon övning där ni tappar samarbetet? Kan du lättare se vad det beror på när du kollar på filmen?

Det finns såklart massa mer saker du kan titta på. Välj ut det du vill träna på, testa gärna från marken först, träna sen någon gång uppsuttet och filma igen.

Blir du osäker eller behöver hjälp så kan man skicka filmer till mig eller någon av mina duktiga kollegor via ridesum och få hjälp.

Hoppas ni har haft en riktigt fin vecka!

//Madelene Libonius