Helgövning v.12 Små åttor

Denna övning har funnits med i ridningen sedan barnsben. Då tyckte jag bara att det var roligt att rida som en siffra. Men nu får jag det som ett ständigt råd från kiropraktor och gillar den övningen själv i förebyggande syfte.

Rida i en åtta, 8.

Vadå förebyggande att rida en åtta kan man då fundera. Eller så funderar må inte alls så i dessa tider utan spritar istället händerna och går ut i naturen för att hålla corona på behörigt avstånd. Vad vet jag.

Jag tycker i alla fall om tanken om att använda våra kroppar och leder och allt därtill såsom ligament osv osv i alla lägen som de är skapta för.

När vi rider bara rätt fram och faktiskt väldigt ofta då ska det gå fort, så blir arbetet ganska enformigt för hästens kropp. Slänger vi in en skogsstig istället för en plan grusväg så är ju det toppen. Och slänger vi in arbete i en åtta så blir det ännu lite mer toppen.

Själva krysset i åttan är en viktig del.

Det har med den laterala omställningen i skelettet att göra när vi byter varv. Och här skulle jag kunna ordbajsa hur jag vill men litar fullständigt på min kiropraktor, kunniga kollegor i detta fält och min egna känsla i rörelsen.

Vad som Kan bli bättre av en rörelse som en åtta,8 är rörligheten runt bäcken och höft. Och här härstammar ofta också spänningar och stumhet som kan uppkomma kring bogblad och olika halskotor beroende på hur hästen skyddar sin spänning i de bakre regionerna.

Återigen! Jag är ingen kiropraktor eller equi terapeut! Utan utgår bara från vad jag upplevt och vad de kunniga har gett mig för information.

Ett Hett tips är att kosta på en av dessa fantastiska människor som ger välmående till våra fyrfota vänner och som ger oss kunskap att bruka.

Men tillbaka. Rida i en åtta, 8.

Komihåg att andas ut i krysset. Så du viker dina höftleder, knän och vrister. Och kan hålla din balans utifrån centrum.

Vrid naveln när du byter varv.

Ha lika mycket tyngd i sittbenen och stigbyglarna.

Låt huvudets hjässa växa mot himlen och

Räta för fasiken inte benen som en sådan där get som ramlar omkull och spelar död när den blir skrämd.

Dina leder ska vara ett aktivt dragspel även när du svänger.

Hejja dig och din häst i balans tillsammans!

One Comment

Comments are closed.