Veckans övning v. 45

Till veckans övning behöver du två bommar. Lägg bommarna på marken med ca 21 meters avstånd (anpassa avståndet till storleken på häst, det finns många avståndstabeller på Google). Du kan göra övningen uppsuttet eller vid tömkörning.

Börja i skritt. Skritta över första bommen och rid rakt fram mot nästa. När hästen tagit första steget över bommen börjar du räkna hur många steg hästen tar från första bommen till den andra bommen. Du kan välja att räkna frambenens steg eller bakbenens steg. Låt hästen skritta på i sin vanliga takt och tempo. Upprepa 2-3 gånger i båda varv.

I nästa steg vill du ha in så många steg som möjligt, du vill alltså samla hästen. Tänk som om att du sitter på en gunga med fart och vill bromsa upp gungan; du suger in naveln mot ryggraden och gör rörelsen i sätet lite mindre. Upprepa 2-3 gånger i båda varv.

Nu vill du ha in så få steg som möjligt och vill öka steglängden. Öka från ditt säte, bli mer följsam. Följ med i rörelserna större, utan att de blir hastigare. Tänk på att andas och att rörelsen ska vara lätt. Upprepa 2-3 gånger i båda varv.

Fortsätt sedan med att göra övningen på samma sätt i trav och i galopp.

Fundera på: Har hästen lättare för att öka eller minska steglängden? Är det lättare i höger eller i vänster varv?