Zoomar in.

Jag är en betraktare.

När jag kom i kontakt med ledarskapsövningar, tillsammans med häst, för första gången så började betrakta hästar.

Inte på något annorlunda vis, utan Överhuvudtaget!

Jag såg på hur ledarhästen bestämde över höhögarna i hagen, hur den bara spände musklerna kring ganachen för att flytta undan den andra hästarna som försökte göra anspråk på höet eller hur den swishade lite bestämt på svansen för att backa flocken. Den tog inte bort flugor utan talade bestämt till sina medlevande. Mer behövs inte från en bra ledarhäst de flesta gånger!

Något som jag just nu har betraktat lite extra är hästens bakknä.

Det är som att du kollar i en kikare och zoomar in lite extra på något föremål innan du zoomar tillbaka på hela landskapet. Och just nu har min zoom varit på hästens bakknä.

Denna bild är tagen från appen 3D horse anatomi. Superbra app om du vill titta närmare på hästen från alla håll och vinklar!

Jag upplever att många ryttare och även jag vill ha möjligheten att placera hästens bakben längre fram och bak i sitt steg. Vad är det då som gör att det är enkelt som den lättaste viskning för några och andra (tyvärr!) tar i med våld och styrka för att be hästen om detta? Jag kan inte komma överens med meningar som att hästen är lat eller dum, utan jag tror Fullt ut på min systers mening att Om hästen hade kunnat så hade den gjort det. Gör den inte det så måste bara vi ryttare hitta ett bättre tillvägagångssätt för vår fråga.(Om det inte finns skador eller dylikt inblandat såklart!)

Var tar det då stopp? Vad gör att vissa hästar nyttjar sina leder i bakdelen väldigt väl och vissa paddlar på med nästan ingen böjning i sina leder?

Läste ett stycke om hästens leder och hur de följer varandra. Hur hasleden sträcks då bakknäet sträcks eller hur ryggen sänks och bakknäet rör sig bakåt och sträcks ut då lumbosakralleden sträcks.

Låter kanske lite bökigt men att veta att om det finns låsningar och spänningar kring dessa leder som påverkar andra leder så Kan hästen få svårt att böja sina leder, jobba mer under sig och hålla sin tyngdpunkt så långt bak som den behöver med en ryttare på ryggen för att inte belasta frambenen eller sänka ryggen. Att ta hem em equipeterapeut, kiropraktor, massör eller liknande till din häst är alltid en god investering.

Tycker detta är intressant och har lett mig in på hur vi kan träna smidighet och styrka på ett vis så hästen nyttjar sina bakre leder lite bättre i varje steg. Att verkligen veta vad som händer innanför huden känns tryggt.

Tänker ni på detta?

Vi behöver väl veta hur hästen nyttjar sin kropp innan vi ber den om vissa rörelser? I alla fall tror jag att det ger oss ett annat vis att jobba med vår häst på. Kunskap är ju inte tungt att bära säger de.