Hållning innerst inne

Vilken muskel är det som påverkar vår hållning primärt, eller som kanske bör vara den muskel som påverkar vår hållning i första hand?

Om du sätter dig på en stol och kutar ordentligt med ryggen, du blir lite som till ett C i ryggraden. Sedan spänner du magmusklerna, hårt!
Påverkar det din hållning till det bättre? Blir det någon förändring i hur du sitter och din upplevelse i kroppen?

Om vi istället tänker att vi spänner ryggmusklerna, filéerna, påverkar det din hållning positivt? Känns det skönt i kroppen?

Om du sedan återgår till C-formen i ryggraden, lokaliserar din svank och återtar din svank, påverkar det din hållning? Vad blir upplevelsen i kroppen? Behöver du använda sex-packet på framsidan eller ryggfiléerna på baksidan eller är det något annan muskel som påverkar din möjlighet att komma till en upprätt och relativt avslappnad och balanserad kroppshållning?

Vi har en muskel som heter Psoas major, eller ja, vi har ju två egentligen. Till vardags går den under benämningen “höftböjaren”. Det är den blåmarkerade muskeln på bilden nedan.
Som man kan se så fäster den ganska högt upp på ryggraden, strax vid det nedersta revbenet. Sedan följer den ryggraden nedåt, ligger på insidan bäckenskålen, och fäster på insidan låret strax under höftleden.

Bild tagen från appen Visible Body Muscle Premium

Många människor, inte bara ryttare, har en ganska oaktiverad psoas och använder andra muskler för att “sträcka upp sig” och lyfta sina ben när de går och springer. En anledning till det kan vara att många av oss mest går på platt asfalt med skor med stötdämpning (samt har en stressad inställning till dagens alla göromål) och behöver inte lyfta på fötterna över stock och sten och fundera på hur foten måste landa för mjukast nedslag och bäst balans för nästa steg.

Kollar man på hur små barn går när de precis lärt sig att gå så ser inte det ut som när vi vuxna ilar fram med våra onda ryggar, ben, fötter, axlar, skuldror, nackar, mm…

Men hur kopplar jag ihop det med ridningen? Som framkommit av de flesta blogginlägg som hittills publicerats här så är filosofin att hästen speglar ryttaren och att det ryttaren gör, eller inte gör, i vardagen tar denne med upp i sadeln. Både fysiskt och psykiskt. Likväl som det ryttaren upplever och kommer på i sadeln kan denne ta med när den bara är människa för en trevligare vardag, och att ryttaren kan träna upp mycket avsuttet som påverkar ridupplevelsen positivt.

Om vi kan känna och förstå hur viktig våran psoas är för hur vi går och upplevelsen i våran egen kropp, vad det gör för vårat steg osv så kan det vara så att hästen påverkas positivt genom att den lättare börjar hitta och kunna aktivera sin psoas och att resultat då blir en känsla av en bärande rygg, stabiliserade magmuskler, aktiverade bakben och en lätt och fri framdel.

Hur kan vi då hitta och bli mer medvetna om vår psoas-muskel samt aktivera den mer?
Först kanske försöka leta i kroppen med övningen i början av detta blogginlägg, fundera kring vart och hur du upplever uttrycket att “ta/återta din svank”, hur mycket/lite behöver du göra för att något ska hända? Påverkar det annat i kroppen? Hur känns andningen?
Kan du behålla känslan när du ställer dig och sätter dig? Vad händer när du går, tappar du svanken eller börjar du svanka alldeles för mycket?

Nästa övning kan göras både ståendes, sittandes eller liggandes och den har jag fått från osteopaten Per Gunnar på Friskhuset som är utbildad inom Walkfeeling och Optimum-metoden som detta blogginlägg inspirerats av.

# Sitt/ligg/stå, höj ena benets knä upp mot samma sidas axel (höger knä mot höger axel/vänster knä mot vänster axel) maximalt så du känner att främre höften (psoas) aktiveras ordentligt för att hålla benet där. (Vissa kan behöva vinkla ut benet lite mer för att hitta aktivering av psoas).
# Håll händerna på vardera sida om låret för stabilisering.
# För samman skulderbladen på ryggen och håll dem där genom hela övningen samt hitta din svank.
# Har du valt att ligga ner spänner du låret på benet som inte är lyft mot axeln, pressar ner knävecket i golvet samt böj upp foten mot knät och håll.
# Höj det böjda benet maximalt med hjälp av psoas
# Gör stora noggranna cirklar med foten åt båda håll.
# Tippa foten uppåt och nedåt rakt mot och från knät.

# Byt ben och gör lika dant, glöm inte att ta din svank och för ihop skulderbladen. Kom ihåg att andas. Det är inte ovanligt att detta känns i ljumskarna.

#Ställ dig sedan upp o gå runt lite granna och fundera på om du känner någon skillnad i hur du går och nyttjar dig, om nedslaget på foten ändrat sig. Ta sedan med den känslan upp i sadeln o se om det gör någon skillnad i din ridupplevelse när du aktiverar psoas mot när du tappar aktiveringen. Börja gärna i skritt.

One Comment

Comments are closed.