Ett växande träd eller annan krona

Studsmatta är ett redskap som många instruktörer i Centrerad Ridning använder i de avsuttna träningsmomenten.

Ett fantastiskt redskap som ger oss svikt och rörelse tillbaka som vi kan likna till det som vi får av hästen, uppsuttet. Många av mina Aha-stunder har varit på just en studsmatta.

Hemma på vår gräsmatta står en sådan, av den större varianten. Här gör barnen alla möjliga lekar och olika typer av “studsar”, som de kallar det. Det kan vara snurr-studs, rump-studs eller kanske kullerbytta-studs. Jag har också förstått att ju fler du lyckas göra i följd, ju coolare är du! ( jag är väl medel-cool då kanske)

Även om denna studsmatta är stor och ger mig stora rörelser tillbaka i mina leder, så ger den ändå mig en hint om hur jag använder min kropp, hur jag justerar den när jag får en rörelse och hur jag faktiskt kan underlätta för hästen i dennes rörelse.

Jag och min son har en stund på studsmattan. Han tyder bilderna utav varningar som finns på den gröna skumgummiramen runt om studsmattans kanter. “Mamma du får inte hoppa om du har en bäbis i magen, om du har en hjärtattack, om du har verktyg eller om du röker.”

Sedan börjar vi hoppa.

Roligast är det om jag hoppar och han får sitta ned och guppa med. Han utbrister: Jag kommer ihåg mamma! Tippa inte trädet!

När jag studsar bredvid honom så behöver han ta naveln mot sin ryggrad och sträcka sin ryggrad för att inte trilla omkull av min tyngd mot mattan. Detta gör han helt automatiskt om jag ber honom att fantisera om ett träd som växer ur hans huvud som han inte får tippa.

Detta kanske låter märkligt för några när det ändå ska handla om riding och hästar. Men bilder som dessa kan lösa så mycket i våra kroppar.

Hästens rörelse är något som vi vill samarbeta med och att ha en bild av ett träd som växer upp ur huvudet som vi inte får tippa kan ge oss Ryggkotorna staplade gynnsamt på varandra. Det kan leda till låg tyngdpunkt, fria luftvägar, avslappnade ben och armar, god lodlinje. Det i sin tur ger ju oss så mycket mer att använda i vår kropp när vi vill samarbeta med hästens rörelse.

Testa gärna.

Tippa inte trädet. Gör den tanken något för dig? I mitt fall så kan jag bli lite krum i min kropp om jag inte påminner mig själv om att jag faktiskt också har en överkropp och ett huvud att förhålla mig till i min ridning. Inte bara centrum och ben.