Övning: Hoppning och centrering

Träna hoppning centrerat? Absolut! Det är tjusningen med centrerad ridning®. Vi applicerar centrerad ridning inom alla discipliner!

Lite kuriosa först innan jag kommer in på själva övningen: Jag tävlade i hoppning som ung. Erkännas bör är att jag hade en slags #hatkärlek” till själva tävlandet. Jag tyckte om att hoppa, gärna breda hinder där hästen seglade en stund i luften innan den tog mark igen, det pirrade i maggropen. En tävlingsmänniska har jag dock aldrig varit, jag älskar när det går bra för andra och mår oftast dåligt när det inte går bra för mina medtävlande. Så ni fattar, det var verkligen ett antiklimax det här med att tävla. Det lättaste för mig var att lägga tävlingsskorna på hyllan helt enkelt. Det kom till den punkten att hoppningen i sig kändes prestationsbaserad och pressat, jag tappade njutningen. Det fina i kråksången är att jag nu har möjlighet att vara med och påverka andra unga ekipage med ambition att tävla eller redan ute och tävlar. Jag får vara där och stötta mentalt, arbeta med självkänsla, stabilitet och trygghet. Att tävla kan vara superkul, om du är där för att det är något roligt du och din häst gör tillsammans! Vinner du så tänker jag att det är för att du och din häst har ett bra samspel, ni har utvecklats tillsammans för att klara det mål du satt upp. Oavsett om du tänker tävla eller inte så är det alltid kul att träna och göra olika övningar tillsammans!

Det är möjligt att jag skulle kunna ta mig igenom en tävling nu när jag har en annan mental tankebild kring just tävlande. Den dagen kanske kommer, jag ska inte säga att det är en omöjlighet. Fast det blir nog inte i hoppning i alla fall 😉.

Nu till saken! Här kommer en bra hoppövning där du också får tillfälle att lägga extra fokus på din centrering. Är du centrerad, har en klar tanke och är följsam ska du se att hästen sköter resten.

Gör såhär!

 • Bygg upp ett hinder på kortsidan, ett litet kryss eller ett lågt räcke.
 • Bygg två räcken med 3 galoppsprång emellan på ena långsidan.
 • På andra långsidan lägger du fram 3 travbommar.
 • På diagonalen bygger du en oxer som är vänd mot det ena räcket som står på långsidan, även här 3 galoppsprång mellan oxer och räcke.

Ridning:

Under skritt på lång tygel, centrera dig och väx uppåt. Fokusera på att hitta hästens bakben och känna av stegen. Använd känslan av att ”fånga upp” hästens bakben och gör några halter och igångsättningar. I trav, använd åter bakbensrörelsen, kom upp i 2 punktsits utan att tappa kontakten med bakben, andas in och andas ut ner till ditt kraftcentrum. Trava över bommarna ett par gånger i 2 punktsits. Fortsätt din uppvärmning genom att ta ett par skutt över räckena i trav och i galopp. Ditt fokus är att stanna kvar i centreringen hela vägen över hindret, bibehåll kontakt med bakben. Se till att du har ett syfte och mål med din uppvärmning så att det är klart och tydligt för hästen vad du vill att den ska göra.

Här följer två övningar av flera du kan göra på banan, se under tips för hjälp med hur du kan tänka under övningarna.

Övning 1, den här är bra som ett uppvärmningsvarv eller om du bara vill snurra runt den några varv, byt gärna håll då och då i så fall:

 1. Travbommar
 2. Räcke på kortsida, kom i trav och be hästen landa i galopp
 3. Räcken på långsidan i galopp, räkna galoppsprången mellan hindren. Du vill ha 3 språng.
 4. Bryt av till trav på kortsidan, och kom åter över travbommarna.

Övning 2:

 1.  Börja i galopp på det bortre räcket på långsidan, 3 galoppsprång till räcke 2.
 2. Räcke på kortsidan, var noga med vändningen i hörnet efter räcket, kom upp på Oxern på diagonalen, följ upp med 3 galoppsprång på en svag båge till räcket på långsidan.
 3. Efter räcket, bryt av till trav på kortsidan, lägg en volt ett två här vid behov, ta den tid ni behöver!
 4. Trava över bommarna på långsidan.

TIPS

Under övningen: Tänk att du rider ett steg i taget, börja gärna i trav. Måla upp en bild för dig själv hur vägen du ska rida ser ut. Tänk dig sedan att du lägger ut en tågräls framför hästen, hästens fyra ben behöver följa spåret.

Blir det fler eller färre än 3 galoppsprång? Om fler: Testa be hästen länga galoppsprånget nästa varv vad händer om du med kontakt med hästens bakbenen öka rörelsen i dina egna höfter? Blir steget längre? Får du färre än 3 språng? Be hästen korta steget genom att först andas in och när du andas ut låter du fokus hamna på kontakt med bakbenen. Där ber du hästen komma ihop bakifrån, genom kroppen och fram till handen. OBS! Korta inte hästen framifrån och bak, då kan det i värsta fall bli ett tvärstopp!

Tänk på!

Använd alltid hjälm och använd gärna säkerhetsväst när du hoppar.

Ha någon med dig som kan hjälpa dig bygga upp rivna hinder, höja och sänka samt av säkerhetsskäl.

Använd övningen utifrån förnuft i relation till din hästs kondition och ålder samt dina egna behov. Övningen går precis lika bra att gör med alla bommarna på marken och i skritt!

Viktigast av allt! Ha kul!

Lycka till!! 😊