Veckans övning – Gnugga händerna

För ca en månad sen samlades jag och ett gäng andra CR-instuktörer för en uppdatering hemma hos Elettra utanför Norrtälje. Det är alltid lika glädjande och inspirerande att träffa kollegor och lära sig mer om och nya sätt att lära ut Centrerad ridning. En av kollegorna på plats var Mattias Öhlander som även höll träningar i qigong för oss. Som uppvärmning ena dagen gjorde vi en övning som jag har haft så mycket nytta av och som även hjälpt flera av mina elever att förbättra sin ridning så jag tänkte dela med mig av min version av den.

Foto av Vova Krasilnikov pu00e5 Pexels.com

Det går simpelt nog ut på att gnugga sina händer emot varandra, handflata mot handflata, ungefär som när du tvättar dom. Känn värmen och närvaron när du gör det. Efter en stund ser du om du kan tillåta rörelsen att ske även i din handled, dina underarmar och successivt även i dina armbågar, överarmar och axlar. Se om du kan få en känsla av att rörelsen tillslut spridit sig till hela din kropp och att den gör små rotationer runt din centralaxel. Att din inre lodlinje förblir stilla och stadig medans resten av din kropp hänger med i gnuggandet. Övningen i säg är fantastiskt skön att göra. Jag har dock gjort den några gånger precis innan jag sätter mig i sadeln eller uppe på hästryggen och fått en väldig aha-upplevelse kring att behålla stabiliteten i centralaxeln men ändå enkelt rotera kroppen när jag ska svänga hästen. Min upplevelse är att de blir lättare att sitta centrerat och att jag med enkelhet kan vända i från mitt centrum utan att spänna eller luta mig. Testa gärna och se vad du tycker!

//Madelene Libonius

http://www.amity.nu