Växla fokus

Att lära sig eller utveckla sin ridning innebär ofta att en behöver ta emot och tolka instruktioner. Det kan vara traditionella saker som “Led med inner och driv med ytter” eller kanske “tänk att sitter med vaskrensare och lyfter hästens rygg, andas i höger lunga eller visa med dina magögon vart du är på väg” om du rider för en cr-instruktör. Det behöver du sedan påminna din kropp om ett antal gånger innan de kommer automatiskt och under den tiden är kan det hända att en missar hela eller delar av känslan och kontakten med hästen i sin ridning. Det finns även de som är så väldigt fokuserade på hästen (eller saker runt omkring) när de rider att de är svårt för dem, att utan flera påminnelser, minnas de många repetitioner som behövs för att kunna lära in någonting. Jag upplever också att det ibland kan växla mellan olika sätt för samma personer. Jag tycker pedagogik och att underlätta inlärningen är superspännande men jag vet av erfarenhet att inte alla tränare ser på det som vi inom centrerad ridning gör, och oavsett hur mycket man försöker eller hur väl man vill så kan de såklart hända att det blir för många, för otydliga, för svåra, för simpla, för krångliga eller för tråkiga instruktioner oavsett vad en ska lära ut.

Foto av Jenna Hamra pu00e5 Pexels.com

Det kan då hända att en kommer till ett läge där en bara upprepar för sig själv vad tränaren sagt, eller inte alls tänker på det, och därför inte ger sig möjlighet att lära sig det. Jag anser att de alltid är instruktörens ansvar att se till att eleven förstår vad och varför den ska göra på ett visst sätt, men hur en sen ska lägga upp de för att lära sig bäst är inte alltid de lättaste, och kan som sagt vara olika beroende på dagsform, livssituation och yttre faktorer under passet. Det jag vill komma till är att jag ofta tror att de gynnar oss att växa fokus. En del menar också att de kan vara svårt att hitta en balans emellan att “påminna kroppen om de nya den ska lära sig” och att “känna in, kommunicera med tanken och bli ett med hästen” och jag hävdar bestämt att för att hitta den balansen så behöver vi träna. Med de sagt vill jag uppmuntra att ta delar av passet och aktivt bestämma sig för att känna in, inte ge sig själv för mycket kommandon utan föröka vara här och nu, andas, rida med tanken och lita på att de som känns rätt faktiskt är rätt. Sedan ta delar av passet och fokusera på hur du ska använda din kropp för att träna på att förbättra de du vill. Ett exempel: Bestäm att du rider ett varv på en volt med fokus på att ha en följsam och avslappnad hand och rätt ställning i din egen kropp, nästa varv släpper du fokuset på dig själv och känner in hästens steg, tillåter ögonen att bli mjuka och försöker vara i nuet. Sen tar du ett varv på fyrkantspåret med fokus på att behålla samma takt och rörelse i din kropp, du kanske räknar högt och är noga med att behålla centreringen i hörnen, varvet efter släpper du krav och prestation osv. På det viset ökar du din medvetenhet och får förhoppningsvis en bättre kontakt med din häst, du tillåter eventuella spänningar som kan smyga sig på om en styr sin kropp för mycket att släppa och får kanske en tydligare bild av vad, varför och var du ligger till i det du tränar på. Just hur du ska lägga upp det men antal varv, övningar mm är såklart helt upp till dig men jag tänker att det inte kan skada att testa.

Jag vill även tydligt poängtera att jag skriver detta helt utan värdera hur en lär sig och vad man tränar på. Det är viktigt att vara förlåtande och snäll emot båda sig själv och sin häst och utgå ifrån att de allra flesta gör så gott de kan. Ta hand om er!

//Madelene Libonius

http://www.amity.nu