Helgens övning!

Varför inte fira helgen med en roligt övning!

Inför helgen tänker jag bjuda på en av mina favoritövningar! Jag har inget namn på den men den går att variera i oändlighet. Kanske vi kan kalla den Oändligheten! Denna övning kan du göra när du rider, tömkör, går med hästen för hand eller med hästen lös. Har du inga bommar kan du använda grova pinnar från skogen eller stolpar. En tager vad en haver!

Lägg upp 3 bommar längst medellinjen, med mittersta bommen vid X och den andra två ca 10 meter på vardera sida från mitten bommen, förenklat ca mellan K/F samt H/M. Målet är att du ska rida 3 serpentinbågar över bommarna följt av slalom mellan bommarna längst medellinjen. Du byter alltså varv varannan gång.

Här kommer några förslag på övningar i olika svårighetsgrad, anpassa efter dig och din häst så det passar era behov:

  • Skritta bågarna med halt över bom. Trav och slalom mellan bommarna längst medellinjen. Efter ett par varv kan du alternera och göra halt innan bommen, så nära som möjligt. Trava gärna på spåret i ett tempo som känns bra för hästen emellanåt.
  • Skritta bågarna, lägg in volt när du passerat bommen så du kommer tillbaka över bommen, lägg dubbel så många volter åt det håll din häst behöver stärkas. Det vill säga 1 volt lätt sida, 2 volter svår sida. Fortsätt med volter längst medellinjen men lägg in en halt över bommen. Trava ett varv på spåret innan ni återupptar.
  • Trav på bågarna över bommarna. Skänkelvikning i skritt eller trav längst medellinjen mellan bommarna.
  • Trav på bågen, galopp över bom, trav båge, galopp över bom osv. Galoppslalom mellan bommarna längst medellinjen.
  • Galopp serpentinbågarna, om hästen är väl balanserad och stark kan du passa på att träna byte av galopp över bommen. Är ni inte där så bryt av till trav efter bommen och fatta ny galopp. Trav och volter över bommarna längst medellinjen.
  • (Detta förslag fokuserar på ryttaren/den som går med hästen). Skritta serpentinbågarna och fokusera på en tydlig väg för hästen att följa, centrera dig och rid med mjuka ögon. Kolla av att dina byggklossar är staplade på varandra och att du byter varv även i din kropp när ni kommer till bågarna och rakriktar dig på de raka linjerna. Längst medellinjen håller ni er så nära bommarna som möjligt, prova att börja med tanken på att ni ska byta sida inför nästa bom, se vad som händer! Behöver du göra mer än så?!
Jag är inte så teknisk och rita är inte min grej, men jag tror ni ser hur övningen är tänkt att se ut 🙂